Hivatalos nyelv lesz a román a Moldovai Köztársaságban?

Az alkotmánybíróság így nyilatkozott. Dodon elnök persze épp fordítva.
Hirdetés

A moldovai alkotmánybíróság kedden pozitívan véleményezte azt a törvénytervezetet, mely módosítaná az alkotmány 13. cikkelyét. A módosítás esetén a „moldovai nyelv” kifejezés helyére a „román nyelv” kifejezés kerülne.

A törvénytervezetet benyújtó politikusok elégedetten nyugtázták a döntést mondván, hogy történelmi igazság tétetett, mivel a Moldovai Köztársaság polgárai mindig is románul beszéltek. Ami a procedúrát illeti, a tervezet ezek után azonnal a parlament elé kerülhet, mivel a határozat következtében nincs már szükség az alkotmányos szabályzat által előírt hat hónapos várakozási időre.

Igor Dodon moldovai elnök persze azonnal reagált a fejleményekre. Az elnöki hivatal által kiadott közleményben az elnök leszögezte: a moldovai nép ősi nyelve a moldovai. Ezt bizonyítja az alkotmány szövege, de a népszámlálási adatok, a közvélemény-kutatások eredményei, de a középkori archívumokban is ez áll. 

A moldovai nyelv évszázadok óta használatos az országban, a moldovai nép identitásának alapeleme. Az őshonos moldovai nép elsöprő többsége moldovaiul beszél. És ha bárkinek kételyei lennének efelől, nyugodtan szervezzenek népszavazást és kérdezzék meg a moldovaiakat, hogy akarják nevezni a nyelvüket: moldovainak, vagy románnak.

Ugyanakkor az elnök kijelentette: egyes jobboldali politikusok és alkotmánybírák idegen zsoldban álló katonákként viselkednek, az unionista eszmékhez akarják idomítani az alkotmányt és ki akarják végezni a moldovai identitást. De majd alaposan a körmükre néznek ezeknek a renegátoknak a parlamenti választások után.

Hirdetés