Hajszálnyival, de vezetnek a függetlenséget ellenző pártok Katalóniában

Közben Belgium politikai menedékjogot biztosítana Carles Puigdemontnak.
Hirdetés

Nem szereznének többséget a katalán parlamentben a függetlenségi pártok, ha most rendeznének előrehozott választásokat az autonóm közösségben – derült ki a függetlenséget ellenző El Mundo  napilap vasárnapi számában megjelent felmérésből.

A Sigma Dos közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a szavazatok 42,5 százalékát kapnák meg a választóktól a Katalónia Spanyolországtól való elszakadását támogató pártok. Ez pedig legfeljebb 65 képviselői helyet jelentene számukra a 135 tagú törvényhozásban, amelyben 68 mandátum kell a többséghez.

Az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és a Népi Egység (CUP) a 2015 őszén tartott legutóbbi katalán parlamenti választásokon együttesen 47,7 százalékos támogatást nyert, amely 72 mandátumot ért.

A felmérés szerint a Spanyolország egységét támogató, eddig ellenzékben lévő pártokra most 43,4 százalék szavazna, két éve 39,1 százalék támogatta őket.

A választásokat a függetlenségi ERC nyerné 26,4 százalékos támogatással, második helyen a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt végezne 19,6 százalékkal. Harmadik helyen jutna a katalán parlamentbe a Katalán Szocialista Párt (PSC) a voksok 15,1 százalékával, negyedik lenne a függetlenségi PdeCat 9,8 százalékkal.

Belgium befogadná a katalán elnököt, ha az kérné
Politikai menedékjogot biztosítana Belgium Carles Puigdemont katalán elnöknek – közölte Theo Francken bevándorlásügyi miniszter.
A belga tárcavezető szerint nem valószerűtlen ez a forgatókönyv, hiszen a spanyol vezetés máris börtönbüntetésről beszél és az is kérdéses, hogy mennyire lenne tisztességes eljárás a per amit esetleg Puigdemont ellen indítanának. (Reuters)

Hirdetés