Ma van Mihály király születésnapja

Egy kis rojalizmus. Igazán ráfér erre a román köztársaságra.
Hirdetés

Mihály király 1921. október 25-én született, II. Károly román király és Ilona anyakirálynő fiaként. 1927-ben már ő volt az ország uralkodója, mivel nagyapja, I. Ferdinánd király elhunyt, apja, Károly herceg pedig lemondott a trónról és külföldre távozott. Viszont kiskorú volt, ezért régensek uralkodtak helyette 1930-ig, amikor II. Károly visszatért és elfoglalta helyét a trónon. 1940-ben aztán Mihály került a trónra, a Ion Antonescu marsall által végrehajtott puccsot követően. Ezúttal 1947. december 30-ig uralkodott, amikor a román kommunisták lemondásra kényszerítették, majd 1948 januárjában kiutasították az országból.

I. Mihály király az egyetlen, még élő ex-államfő, aki a II. világháború idején is élt.

Az 1989-es rendszerváltás után, 1990 decemberében a Ion Iliescu vezette román hatóságok megengedték, hogy az ex-király ismét Románia földjére lépjen. Ám hamarosan meggondolták magukat, és a királyi családot szállít autót rendőrkordon tartóztatta fel a Bukarest–Ploiești autósztrádán, mert, úgymond, határsértést követett el.

1992-ben Mihály ex-király ismét meglátogathatta Romániát, ám a hatalmas szimpátia-megmozdulástól megrémült hatalom további öt évre megtiltotta neki, hogy az ország területére lépjen. A királyi család végül 2001-ben térhetett haza és foglalhatta el otthonát az Erzsébet-palotában.

Mihály király 1947-ben ismerkedett meg Anna Bourbon-pármai hercegnőt Londonban, akivel 1948-ban kötött házasságot, Görögországban. A királyi párnak öt lánya született.

Hirdetés

Az ex-király végül 2011-ben szólalhatott fel a román parlamentben. Bő hatvan évvel azután, hogy elűzték. Mert, úgymond, Románia köztársaság, amelynek nincsenek monarchikus hagyományai. Pedig ha összeszámoljuk Kis-Románia monarchikus évtizedeit, illetve a Mihály király lemondatása óta eltelt időszakot, akkor 1859-től (Alexandru Ioan Cuza trónra lépése) 1947-ig 88 év van, a köztársaság pedig csak 70-edik évét tapossa.

Mihály, Románia ex-királya szerdán tölti 96-ik életévét. Egészségi állapota gyenge. Akárcsak Romániáé.

Hirdetés