Igazi Tiltott Heineken: felvásárolná riválisa gyárait a Csíki Sör

Váratlan fordulat következhet a székely Dávid és a multinacionális Góliát konfliktusokkal tarkított viszonyában.
Hirdetés

Az Igazi Csíki Sör gyártója, a Lixid Projekt Kft. megvásárolná eddigi konkurensének, a holland Heinekennek a magyarországi és erdélyi gyártóegységeit, valamint a Hargita sörmárkát is – ezt Lénárd András, a csíkszentsimoni sörfőzde tulajdonosa erősítette meg a Világgazdaságnak.

A holland multit az az ügyvédi iroda értesítette levélben a székelyföldi cég vásárlási szándékairól, amely Lánárd Andrásékat képviselte a Heinekennel folytatott perben. A szentsimoni cég a Heineken bezárás előtt álló martfűi gyártóegységének, illetve a csíkszeredai gyárnak a megvételében érdekelt – derül ki Lénárd nyilatkozatából.

Az 1974-ben épített, évi 1,5 millió hektoliteres termelőkapacitású csíkszeredai sörgyár tervezett bezárását a Heineken ugyan még nem erősítette meg, de a lap információi szerint a Marosvásárhelyre való költöztetésről már megszületett az elvi döntés. Az ok kettős: egyrészt a „Marosvásárhelyen rendelkezésre álló reptér kínálta komfort”, valamint a csíkszeredai környezetvédelmi problémák. A Heineken ugyanis integrált környezetvédelmi engedély hiányában folytatja tevékenységét, amiért a szakhatóság egy évvel korábban meg is bírságolta. A nemrég magyar nemzeti elemekkel újradizájnolt Hargita sörmárka viszont nem illik a Marosvásárhelyre költözés tervébe, így Lénárdék készen állnak annak megvásárlására is.

Az okokról a cégvezető így nyilatkozott:

Hirdetés

„Ha a kézműves és kisüzemi sör kategóriájában meg akarjuk célozni a hatalmas dél-romániai piacot, akkor további gyártókapacitásokra van szükségünk. (…) Hasonló céljaink vannak a magyar piaccal is, az úttörő jellegű, házhoz szállítással operáló értékesítési politikánk sikere ugyanis a jelek szerint a nagy áruházak irántunk megnyilvánuló érdeklődésében is jelentős pozitív változásokat hozott.”

A Lixid Projekt Kft. a vásárlási szándék bejelentésével azokat a sajtóhíreket is cáfolja, melyek szerint a cég anyagi nehézségekkel küzdene, csődközeli állapotba került volna. Lénárd ugyanakkor azt is cáfolta, hogy állami támogatás, illetve közpénz lenne a Csíki Sörben.

Mint arról beszámoltunk, a Heineken és a Csíki Sör Manufaktúra közti háborúskodás idén márciusban jutott nyugvópontra, amikor – a névhasználat miatti, hosszúra nyúlt pereskedés után – a két cég kiegyezett egymással. A bejelentés szerint „a felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon”. A megegyezésnek az is része volt, hogy a felek minden egymás ellen indított peres ügyet megszüntetnek.

Hirdetés