Nem hirdette ki Iohannis a centenáriumi törvényt

Szerinte nem jó a jelenlegi formájában, ezért visszaküldte a parlamentnek.
Hirdetés

Visszaküldte a parlamentnek felülvizsgálatra a centenáriumi törvényt Klaus Iohannis államfő – közölte az elnöki hivatal.

A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnöknek küldött indoklásban az államfő rámutat, hogy A román nemzetet egyesítő háború (1916 – 1918) és a Nagy Egyesülés centenáriumának törvénye azt a célt szolgálja, hogy állami kitüntetéseket hozzanak létre, valamint hogy megfelelő keretet teremtsenek az egyesülés századik évfordulójára és a háború hősi halottai emlékére szervezett rendezvények számára. Egy ilyen törvény többszörösen pozitív hatású lehet a román társadalom számára – írja Iohannis –, ehhez azonban a törvénynek világosnak kell lennie. „A kétértelműség eloszlatása érdekében a törvény egyes kitételeit újra át kell gondolnia a parlamentnek” – érvel az államfő.

Iohannis szerint már a jogszabály címe is javítást igényel, az ebben említett időszak (1916 – 1918) nem felel meg a tudományos tényeknek, mert dokumentumok, szakmai tanulmányok igazolják, hogy az emberveszteség 1919-ben is folytatódott.

Hiányosságokat talált a törvényben az államfő a centenárium alkalmából alapítandó két állami kitüntetéssel kapcsolatban is, ugyanis a jogszabály nem tér ki arra, milyen szempontok alapján javasolják ezen elismerésekre a jelölteket, és milyen körülmények között vonhatja vissza ezeket az állam.

Ugyanakkor azt is kifogásolja az elnök, hogy a törvény értelmében a kormány válogatja majd ki a finanszírozásra érdemesített rendezvényeket, megszabva a finanszírozás összegét is anélkül, hogy a jogszabály szövegében megtalálhatók lennének a kiválogatás kritériumai.

Hirdetés

Mindezek miatt parlamenti felülvizsgálatra van szükség a törvénye tekintetében, szem előtt tartva a centenáriumi ügyosztály átszervezését és a centenáriumi miniszteri bizottság létrehozásáról szóló új rendelkezéseket is – érvelt Iohannis.

A törvény értelmében az államfőnek jogában áll egyszer visszaküldeni egy törvényt felülvizsgálatra a parlamentnek. Második alkalommal ki kell hirdetnie a jogszabályt.

Hirdetés