A spanyol alkotmánybírósággal védetné meg magát a katalán kormány

Ha nem a javukra döntenek, akkor nemzetközi jogi eljárásokat fognak kezdeményezni.
Hirdetés

Az alkotmánybírósághoz és a legfelsőbb bírósághoz fog fordulni a katalán kormány amiatt, hogy megpróbálja megállítani az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, amit „fenyegetésnek” tart – jelentette be a katalán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján Barcelonában.

Jordi Turull úgy vélte, hogy ki kell meríteniük a igazszolgáltatás összes lehetőségét, hogy megvédjék magukat. Készek arra is, hogy nemzetközi jogi eljárásokat kezdeményezzenek, amennyiben a hazai joghatóságok nem a javukra döntenek – tette hozzá.

A politikus megerősítette: Carles Puigdemont katalán elnök szándéka – és erre a szenátus lehetőséget is ad –, hogy személyesen jelenjen meg és érveljen a spanyol parlament felsőházában, a szenátusban, amely ezekben a napokban tárgyalja a spanyol kormány Katalóniában tervezetett intézkedéscsomagját. Ennek része a katalán kormány feloszlatása és előrehozott választások kiírása.

Turull szerint azonban a szenátus az időpontokkal nem könnyíti meg a katalán elnök helyzetét, mivel csütörtökön a katalán parlament is ülést tart.

Madridban megtartotta alakuló ülését az a 27 tagú szenátusi bizottság, amely következő napokban megvitatja a spanyol kormányzati javaslatokat.

Hirdetés

Ahogy arra egyébként a javaslatok előterjesztőjeként a spanyol kormánynak is alkalma van. Így nem kizárt, hogy akár a bizottságban, akár a pleneáris ülésen egy „szemtől-szembe” vita is létrejöhet a felek között.

Gazdasági, közéleti és politikai szereplők egyre többen kérik nyilvánosan Carles Puigdemontot, hogy megelőzve a szenátus döntését maga jelentsen be előrehozott parlamenti választásokat Katalóniában.

Hirdetés