A nagyobb autonómiára szavaztak az észak-olasz tartományok

Még több szabadságot szeretne Lombardia és Veneto.
Hirdetés
Az előzetes eredmények szerint a szavazók több mint 90 százaléka még szélesebb autonómiára voksolt a vasárnapi észak-olaszországi népszavazáson – írja a Reuters-re hivatkozva az Agerpres hírügynökség.
 
A Velence környéki Veneto tartományban 57 – 61 százalék közötti volt a részvétel a BBC szerint. A milánói központú Lombardiában 40 százalék körül alakult a részvétel. A konzultatív jellegű népszavazás részvételi aránytól függetlenül érvényes.
 
Ez a két északi régió a leggazdagabb Olaszországban, együtt az olasz GDP mintegy 30 százalékát adják, évi közel 70 milliárd eurós költségvetési többletet valósítanak meg. Mindkét régió elnöke az Északi Liga tagja.
 
Az Északi Liga sokáig a régió függetlenségét tűzte ki célul, de már nem küzd a szegény dél-olasz tartományoktól történő elszakadásért. Az autonómia bővítéséről tárgyalást indító népszavazást viszont támogatta, akárcsak Berlusconi jobbközép pártja, a Forza Italia és az Öt Csillag Mozgalom populistái.
 
A referendum kritikusai szerint nem kellett volna népszavazást tartani, mert az olasz alkotmány egyébként is lehetővé teszi a tartományok számára, hogy tárgyalást kezdeményezzenek a szélesebb körű autonómiáért, a népszavazás szerintük csak arra volt jó, hogy az Északi Liga növelje a népszerűségét a jövő évi parlamenti választások előtt.
 
„Mi nem vagyunk Katalónia” – nyilatkozta a Reuters-nek Roberto Maroni, Lombardia tartományi elnöke. „Mi az olasz nemzet része maradunk nagyobb autonómiával, míg Katalónia az Európai Unió 29. tagállama akar lenni. Mi nem. Most nem” – mondta a tartományi vezető.

Hirdetés