Több mint ötszázan szabadultak csütörtökön a börtönökből

Miután hatályba lépett a büntetés mértékét az embertelen körülmények miatt csökkentő törvény.
Hirdetés

Több mint ötszáz fogvatartott szabadulhatott ki csütörtökön az ország börtöneiből annak nyomán, hogy hatályba lépett a börtönbüntetés lerövidítését előíró törvény a nem megfelelő börtönkörülmények esetében – jelentette be pénteken Tudorel Toader igazságügy-miniszter.

Mint ismeretes, a jogszabály értelmében minden 30, embertelen körülmények között eltöltött nap után hat napot elengednek az érintettek büntetéséből.

„A tegnapi nap során a törvény alapján, a hat nap jóváírásával 529 fogvatartott jöhetett ki a börtönből. Ez több, mint amit vártam. Nem hittem volna, hogy ilyen hatással jár majd, de természetesen ez a törvény hatása” – mondta Toader.

Emellett további 3349 fogvatartott nyerte el a jogot arra, hogy feltételes szabadlábra helyezésért folyamodjon. És mivel ebben a számban nincsenek benne azok, akik a törvény nélkül is jogot szereztek volna arra, hogy szabadlábra helyezésért folyamodjanak, a miniszter szerint a közeljövőben várhatóan jelentősen megnő az erre szakosodott bizottságuk munkájának mennyisége.

A jogszabály azok mellett, akikre kevesebb mint négy négyzetméter jut egy cellában, azoknak az elítélteknek is lerövidíti a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban tartottak fogva.

Hirdetés

A könnyítések nem vonatkoznak azokra, akiknek már kárpótlást ítélt meg emiatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A „szabadnapok” kiszámításánál az utóbbi öt évet számolják bele, mivel az EJEB 2012-ben hozta meg első, úgynevezett „pilótaítéletét” (az azonos témájú ügyeket egységesítő modellértékű döntését) Románia ellen a börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt.

Áprilisban az EJEB felszólította Romániát, hogy fél éven belül dolgozzon ki ütemtervet a börtönök túlzsúfoltságának enyhítésére, a büntetés-végrehajtási intézményekben uralkodó körülmények ugyanis sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkelyét.

Az EJEB eddig több mint ötszáz panaszosnak ítélt meg kártérítést, amiért embertelen körülmények között kellett raboskodnia Romániában. A román börtönökből nyolcezer elítéltet kellene szabadon bocsátani a több mint 27 ezerből ahhoz, hogy – az EJEB szabványainak megfelelően – minden rabra jusson legalább négy négyzetméternyi hely.
 

Hirdetés