Lezárná az EU a földközi-tengeri migrációs útvonalat

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint közös erővel sikerülni fog.
Hirdetés

Valódi esély van a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonal lezárására, az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy fokozzák az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak nyújtott támogatásukat – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozó első munkaülését követő,  esti sajtótájékoztatón. 

Tusk arról számolt be, hogy az uniós állam- és kormányfők fokozott segítséget ajánlottak fel Olaszország számára a migrációs válság kezeléséhez, a bevándorlóáradat megfékezéséhez, illetve abban egyeztek meg, hogy „elegendő” támogatásban részesítik az észak-afrikai országokat.

Elmondta, az Európai Bizottság garantálni fogja, hogy az erre a célra Afrikának nyújtott uniós támogatást az illegális bevándorlás felszámolására fordítsák.

„Már néhány héten belül konkrét eredmények várhatók” – vélekedett.

Tusk emellett közölte, a decemberi EU-csúcson napirendre tűzik az uniós menekültügyi eljárásokat szabályozó dublini rendszer reformjának ügyét, és várakozása szerint még a jövő év első felében sikerülhet konszenzusra jutni.

Hirdetés

„Szeretnék nagyon világosan fogalmazni: amíg itt vagyok, az európai egység védelmezője leszek. Nem csak, mert én töltöm be az Európai Tanács elnöki tisztségét, hanem mindenekfelett azért, mert ez az igaz meggyőződésem” – hangoztatta a volt lengyel kormányfő, hozzátéve, hogy „az egység a legfontosabb erősségünk”.

Újságírói kérdésre válaszolva Tusk leszögezte: aggasztó a katalóniai helyzet, és az uniós vezetők mindegyikének van véleménye a kérdésről, de az ügyben „nincs tér” uniós beavatkozásra.
 

Hirdetés