Hatalmas nyűgtől szabadulhatnak meg a tanítók és az óvodai nevelők

A képviselőház eltörölte az egyetemi diploma megszerzésének kötelezettségét.
Hirdetés

Visszavonta a képviselőház kedden azt a jogszabályt, amelynek értelmében az óvodai nevelők és tanítók csak abban az esetben folytathatták volna oktatói tevékenységüket, ha legkésőbb hat éven belül felsőfokú diplomát szereznek.

Az alsóház ellenszavazat nélkül fogadta el az erre vonatkozó, 2012/92-es sürgősségi kormányrendeletet módosító törvénytervezetet.

A javaslatot előterjesztő szociáldemokrata párti szenátor, Liliana Sbîrnea érvelése szerint számos óvodai nevelő és tanító dolgozik, akik középfokú végzettséggel rendelkeznek, de közel állnak már a nyugdíjkorhatárhoz, és „pedagógusi képzettségük nem igényel felsőfokú tanulmányokat”.

A tervezet a kormányrendelet arra vonatkozó cikkelyét semmisíti meg, amely előírta, hogy a rendelet életbe lépésétől számított hat éven belül az állami tanügyi rendszerben dolgozó óvodai nevelőknek és tanítóknak egyetemi oklevelet kell szerezniük egy, a szakuknak megfelelő felsőfokú oktatási intézményben ahhoz, hogy joguk legyen folytatni pedagógusi tevékenységüket.

A kérdést az alsóház első fórumként tárgyalta, a végső döntés a szenátusé.

Hirdetés