Ők válthatják a távozó minisztereket

Megvannak a szociáldemokraták jelöltjei a megüresedett tisztségekre.
Hirdetés

Három új miniszterjelöltet javasolt pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) az előző nap lemondott tárcavezetők helyére – írja az MTI.

Az új miniszterjelölteket egyhangúan szavazta meg a PSD vezetőségi testülete a pénteki ülésén. Sevil Shhaideh volt fejlesztési miniszter helyét Paul Stănescu foglalhatja el, Răzvan Cuc volt közlekedési miniszter helyett Felix Stroét javasolták, Rovana Plumb európai alapokért felelős volt tárcavezetőt Marius Nica válthatja.

A két új miniszterjelölt közül kettő, Stănescu és Stroe a PSD befolyásos megyei vezetőinek számítanak, előbbi a PSD Olt megyei szervezetét, utóbbi a konstancait vezeti.

Shhaidehhel és Plumbbal szemben korrupciógyanú merült fel, miután az ügyészség elkezdett vizsgálódni ellenük egy kormányhatározat ügyében, amelynek révén önkormányzati tulajdonba juttattak egy Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök által is szívesen látogatott horgászparadicsomot. A közlekedési miniszter tevékenységével elégedetlen volt a miniszterelnök, ezért mondott le.

Mint ismeretes, a korrupcióval gyanúsított miniszterek lemondását Mihai Tudose kormányfő szorgalmazta, aki szerint nehézséget okozott volna Romániának az Európai Unióval való viszonyában, ha Shhaideh és Plumb tisztségben maradtak volna, hiszen az ő minisztériumaik uniós alapokat kezelnek. Eredetileg Liviu Dragnea PSD-elnök hallani se akart a miniszterek lemondásáról, de Tudosénak végül sikerült keresztülvinnie a döntést.

Hirdetés