Mario Vargas Llosa elítélte a katalán függetlenségi törekvéseket

A Nobel-díjas perui író puccsistának nevezte a katalán vezetőket.
Hirdetés

Mindez a vasárnap szervezett barcelonai tüntetésen történt, ahol a szervezők szerint több mint egymillió, a katalán rendőrség szerint 350.000 ember vonult fel és hallatta hangját a spanyol egység mellett, a katalán függetlenség ellen.

A tüntetésen részt vevő Mario Vargas Llosa beszédet is mondott. Idézünk: „A spanyol demokrácia megvan, és semmiféle szeparatista összeesküvés nem fogja tönkretenni.”

Az író Peruban született, aztán 1970-ben Barcelonába költözött, 1975-ben visszatelepült Peruba, 1994-ben pedig megkapta a spanyol állampolgárságot. „A szenvedély pusztító és vérengző lehet, ha fanatizmus és rasszizmus fűti. És minden szenvedély közül a legrosszabb a nacionalista, amely a legnagyobb pusztításokat eredményezte a történelem során”, jelentette ki a 81 éves író, aki 2010-ben kapott irodalmi Nobel-díjat.

Ami a katalán függetlenséget illeti, Llosa így beszélt róla: „Nem elég egy puccsista összeesküvés, hogy tönkremenjen 500 év építkezésének eredménye, nem engedjük meg.”

A beszéd és a tüntetés két nappal azelőtt zajlott, hogy a katalán parlament kedden bejelentheti az autonóm tartomány egyoldalú függetlenedését Spanyolországtól.

Hirdetés