Avatása után két évvel indult el Háromszék hulladékkezelője

Még így is az ország első integrált hulladékkezelője, amely ténylegesen működik.
Hirdetés
Hétfőtől működik a lécfalvi, részben uniós pályázatból épített integrált hulladéklerakó központ, amely egységesen kezeli a Kovászna megyei hulladékot. A központ építésével párhuzamosan bezárták a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai és bodzafordulói lerakókat. 
 
Európai uniós alapokból, kormánytámogatással és önrésszel 20 millió euró értékű üzemet építettek, amelyben szelektív válogató csarnok, komposztáló tér és lerakó is helyet kapott. A két évvel ezelőtt átadott központ azért nem kezdhette meg eddig munkáját, mert sokáig tartott a működtetőt kiválasztó procedúra, amelyet végül egy Bihar megyei cég nyert meg. Tamás Sándor megyei tanácselnök szerint 
 

ez a legnagyobb környezetvédelmi projekt az elmúlt 25 évben Kovászna megyében. 

„A létesítmény megfelel az európai uniós előírásoknak, a megye nem eurokonform szemétlerakóit bezártuk, ökologizáltuk. A csaknem húszmillió eurós beruházás a megyei önkormányzat legnagyobb projektje. A pénzből 14 millió eurót az Európai Uniótól pályáztunk, 3,1 millió eurót a kormány adott, 2,3 millió a megyei tanács önrésze, amely felvállalta az összes település részét. A lécfalvi központ a következő 35 évre megoldja a szemétproblémát Kovászna megyében, létrehoztunk 24 új munkahelyet, ugyanakkor van lehetőség, hogy bővítsük a létesítményt, és ezt tervezzük is” – mondta el a megnyitón a tanácselnök. 
 
 
Ambrus József, az intézmény igazgatója kiemelte: a lécfalvi az egyik első az országban, amely működtetni képes egy integrált hulladékkezelési rendszert. 
 

Legalább 30 év, míg megtelik

„Az első cella – a tervek szerint – kilenc év alatt telik meg, és összesen három cella van. A 27 évnél azonban többet kellene tartania, mert a lerakott szemétmennyiségnek az uniós normák szerint vagy legalábbis annak mentén csökkennie kellene” – fejtette ki az igazgató. 
 
Laurenţiu Neculaescu, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára pozitív példának nevezte Kovászna megyét, olyan körülmények között, hogy az Európai Bizottság számos kötelezettségszegési eljárást indított az ország ellen, amiért nem zárta be városi és ipari szemétlerakóit. 
 
Szép Róbert, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa elismerően nyilatkozta, hogy Kovászna megye az egyetlen az országban, ahol az integrált hulladékgazdálkodási rendszer teljes mértékben működik, ez azt is jelenti, hogy hosszú távon megoldott a megyében a hulladékgazdálkodás kérdése. 
 

Szemét dolgok

Többször is címlapra került idén a szemét:
  • Udvarhelyen a kifolyó csurgalék miatt lett botrány, amelyből kiderült, hogy az Udvarhelyszék hulladékkérdését megoldani hivatott lerakó nagy iramban telik meg más megyék szemetéből, és nincs kapacitása kezelni a megnövekedett hozamú csurgalékot;
  • a Szatmár megyei Vetésen az Unicarm húsfeldolgozó szűretlenül engedi a mérgező szennyvizét a Szamosba;
  • Brassóban múlt héten három napig égett egy már lezárt szemétlerakó;
  • Kolozsváron többször kigyulladt, legutóbb a teljes felületén égett a pataréti szeméthegy, amely nyár végén megsuvadt az alá gyűlő csurgaléktól, amely azóta is ellenőrizetlenül folyik ki egy közeli patakba és a közeli terelőút alá, miközben a hatóságok egymáshoz dobálják át a döglött macskát, vagyis a felelősséget.

Hirdetés