A NATO főtitkára Bukarestben: nem akarunk hidegháborút

A katonai szövetség parlamenti közgyűlése a román törvényhozásban ülésezik.
Hirdetés

A NATO-t aggasztja a határainál megnövekedett orosz katonai jelenlét, amit nem hagy válasz nélkül az észak-atlanti szervezet, ugyanakkor párbeszédre törekszik Oroszországgal, nem akar újabb hidegháborút – mondta rá Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn Bukarestben.

Stoltenberg a NATO parlamenti közgyűlésében, a Bukarestben zajló 63. ülésszak megnyitóján beszámolt arról, hogy a védelmi szövetség „kötelezettségvállalásainak arányában” megerősítette jelenlétét a Fekete-tenger térségében, válaszul az Ukrajna elleni orosz akciókra kanadai, román, olasz és bolgár pilóták közösen járőröznek a térségben.

„Oroszország a szomszédunk, itt van és itt is marad, nem akarjuk elszigetelni, a NATO nem akar újabb hidegháborút,

megelőzni, nem kirobbantani akarunk konfliktusokat” – hangoztatta a NATO főtitkára.

Klaus Iohannis román államfő az eseményen kijelentette: Románia továbbra is a NATO megbízható partnere marad.
Kiemelte: Románia jelentősen hozzájárul a térség biztonságához azáltal, hogy 2017-től legalább tíz éven keresztül a nemzeti össztermék 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítja, amelyből mintegy 40 százalék a haderőfejlesztési-tervet szolgálja.

Románia részt vállal a soknemzetiségű dandárban és hozzájárult ahhoz, hogy a Combined Joint Enhanced Training program keretében a szövetségesek szárazföldi, légi és tengeri csapatai az ország területén gyakorlatozzanak.

Iohannis emlékeztetett: a román csapatok kiveszik részüket az afganisztáni Resolute Support és a KFOR missziókban.

Úgy vélte: a NATO parlamenti közgyűlésének kiemelkedő szerepe van az észak-atlanti szövetség értékeinek megőrzésében, különösen most, amikor nemzetközi szinten számos biztonsági kihívással kell szembenézni.

Hirdetés

Véleménye szerint a NATO nem keresi a konfliktust Oroszországgal és nem jelent fenyegetést rá, ám hangsúlyozta: távlati stratégiára van szükség, amelynek magába kell foglalnia egy erős védelmi pozícióból folytatott párbeszédet.

„A mi célunk a béke és nem a háború. Amint azt Varsóban megfogalmaztuk: a NATO nem keresi a konfliktust Oroszországgal és nem jelent fenyegetést rá, viszont egy hosszútávú, átfogó stratégia kialakítására van szükség, amelynek magába kell foglalnia egy erős védelmi pozícióból folytatott párbeszédet” – mondta Iohannis.

A román államfő szerint, „minden korábbinál nagyobb” szükség van a NATO megerősítésére, és Románia minden tőle telhetőt megtesz ezért.

„A NATO nem csak a kollektív védelemi akciói révén erős szövetség, hanem értékrendje miatt is. Biztonságunkat ezen értékek hatékony védelme szolgálja a legjobban” – szögezte le Iohannis.

A parlamenti felszólalásokat követően Iohannis az államfői hivatalban fogadta a NATO főtitkárát.
 

Hirdetés