A kormány mindenképp az alkalmazottakra hárítaná a teljes tb-t

A szakszervezetek szerint a költségvetés lyukait akarják betömni azzal, hogy több pénzt gombolnak le a dolgozókról.
Hirdetés
A társadalombiztosítási járulék terhének áthárítása a munkáltatóról az alkalmazottra kizárólag arra szolgál, hogy az utóbbitól így elvett pénzzel befoltozzák a költségvetés lyukait – jelentette ki pénteken az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke a kormány képviselőivel folytatott tárgyalások után. Bogdan Hossu szerint a kabinet nem próbál más megoldást találni, ragaszkodik a tervezett intézkedéshez. 
 
„Sehol máshol nincs példa arra, hogy a társadalombiztosítás terhét teljes egészében az alkalmazott viselje. A kormány nem hajlandó más megoldásról tárgyalni, kitart az áthárítás mellett. Ez azonban kizárólag arra szolgál, hogy valamennyit elvegyenek az alkalmazottól, s ezzel betömjék a költségvetés lyukait. Abban maradtunk, hogy egy újabb tárgyalásra kerül sor, miután a kormány megbeszélést folytat a munkáltatók képviselőivel. A miniszterelnök arra számít ugyanis, hogy a munkáltatók vállalni fogják, hogy 23 százalékkal növelik az alkalmazottak bruttó bérét, és akkor nem lesz negatív hatása a tb-járulék áthárításának” – mondta el Hossu, aki szerint
 

a kormány zsarolással is próbálkozott. 

„Zsarolni próbáltak azzal, hogy ha nem fogadjuk el a tb-áthárítást, érvénytelenítik a bértörvényt (…), ami teljes képtelenség. (…) Április óta, amikor rájöttek, hogy meghaladják a pénzügyi lehetőségeiket, mindenféle fogásokkal állnak elő” – tette hozzá Hossu. 
 
Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) elnöke, Dumitru Costin kifejtette: javaslatot terjesztett elő, amely szerint bűncselekménynek számítana az, ha a munkáltató nem utalja át a társadalombiztosítási alapba az alkalmazottól visszatartott összeget. 
 
„A BNS nem ért egyet azzal, hogy az alkalmazottak bruttó bérét mesterségesen növeljék azzal, hogy áthárítják a tb-járulék terhét. Javasoltuk ugyanakkor, hogy a minimálbér január 1-jétől 1450 lejről 1550 lejre nőjön. (…) Nem utolsósorban javasoltuk, hogy számítson ismét bűncselekménynek, ha a munkáltató elmulasztja átutalni a kincstárnak azokat az összegeket, amelyeket adók és illetékek címen visszatartott az alkalmazott béréből” – nyilatkozta Costin. 
 
Kérdésre válaszolva a szakszervezeti vezető elmondta: a BNS végrehajtó bizottsága október 12-i ülésén dönt arról, hogy milyen álláspontot képviseljenek a továbbiakban. 
 

Adócsökkentéssel emelnék a tb-hozzájárulást?

A legfontosabb szakszervezeti szövetségek vezetői pénteken reggel találkoztak Mihai Tudose miniszterelnökkel. A tárgyalás a kormány azon szándékára összpontosított, amely szerint a társadalombiztosítási járulék terhét teljes egészében áthárítanák a munkáltatóról az alkalmazottra. 
 
Az Alfa Kartell több ezer résztvevővel tiltakozást szervezett szerdán a kormány épülete előtt, amelyen követelték, hogy a kormány álljon el a tb-járulék terhének áthárításától, és módosítsa a társadalmi párbeszédet szabályozó törvényt. 
 
Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta szerdán, hogy nem mondtak le a tb-járulék terhének áthárításáról, de a szakszervezetekkel együtt keresik azt a megoldást, amellyel mindenki egyetért. Hozzátette: a járulék terhének áthárítása egy törvénycsomag része, amelybe beletartozik a bértörvény és az adócsökkentést előíró jogszabály is.

Hirdetés