Pár éven belül súlyos gondokat okozhat a családorvosok hiánya Kovászna megyében

Az orvosok többsége idős. Nincs utánpótlás, ha nyugdíjba vonulnak.
Hirdetés

A Kovászna megyei családorvosok több mint fele hamarosan nyugdíjba vonul, derült ki a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) jelentéséből. Az igazgatóság szerint jelenleg 100 családorvos látja el a pácienseket, közülük 55-en városi környezetben, 45-en pedig vidéken tevékenykednek, és átlagosan 2 100 páciensük van fejenként.

„A következő években Kovászna megyében súlyos hiány lesz családorvosokból. Ez amiatt lesz, hogy az átlagéletkoruk jelenleg magas. (…) A száz családorvosból 51 már betöltötte vagy idén tölti a 60 évet. Közülük 21 orvos már 65 éves” – mutat rá a közegészségügyi igazgatóság jelentése.

Hét családorvos 30–39 év közötti, 15 40–49 év közötti, 27 50–59 év közötti, a többiek 60 év fölöttiek. A legfiatalabb 29 éves, a legidősebb családorvos pedig 73 éves.

A Kovászna megyei DSP vezetősége megjegyezte, jelenleg három községben nincs családorvos, Nagypatakon, Kézdiszentkereszten és Málnáson. A következő időszakban további 23 település maradhat családorvosi szolgálat nélkül.

A közegészségügyi igazgatóság azt szeretné, hogy továbbra is zökkenőmentes legyen a megyében a családorvosi ellátás, ezért rendkívül fontos, hogy minden lehetséges eszközzel támogassák a fiatal orvosok letelepedését a megyében – írja az intézet weboldala. 

Hirdetés