Tárgyalóasztalhoz ült Tőkés és Kelemen Nagyváradon

És egyetértettek abban, hogy vannak közös fellépést igénylő közös célok.
Hirdetés

Nagyváradon tárgyalt hétfőn Tőkés László, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével. Kelement, aki a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitója alkalmából látogatott Nagyváradra, az egyetem alapítója, Tőkés László hívta megbeszélésre. Az eszmecserére a szövetség elnökét elkísérte Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, míg a házigazdák részéről jelen volt Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, illetve ügyvezető elnöke.

Az EMNT és az EMNP közös Bihar megyei székházában tartott, mintegy másfél órás találkozón az erdélyi magyar politika és a román belpolitika állását elemezve a tárgyalófelek egyetértetek abban, hogy vannak olyan közös célok, amelyek együttes fellépést tesznek szükségessé. Ilyen a FUEN által kezdeményezett aláírásgyűjtés, amely egymillió aláírás összegyűjtésével európai védelmet kíván megvalósítani az őshonos nemzeti közösségeknek, és amelyet mindkét szervezet támogat. Ugyanakkor ilyen a regisztrációs folyamat is, amely szükséges a jövő évi magyarországi parlamenti választásokon való részvételhez.

A találkozón szóba került a Kárpát-medencei Autonómiatanács munkája és a román törvényhozásban benyújtandó autonómiatervezetek ügye is.

A felek megállapodtak abban, hogy szükség van a rendszeres párbeszédre, a következő találkozóra valószínűleg a Magyar Állandó Értekezlet november elejére tervezett ülése kapcsán kerül sor.

Hirdetés

Az egyetemi tanévnyitó demonstratív jellegén túl a magyar vezetőknek érdemi párbeszédet, és ha lehet, együttműködést kell kialakítaniuk, ezzel is megerősítve a nemzeti együttműködés rendszerét, mondta Tőkés László a találkozó után.

Kelemen Hunor Facebook-oldalán adott hírt a találkozóról. „A felkérést azért fogadtam el, mert meggyőződésem: a párbeszédet – érkezzen az bárki részéről – sosem szabad megkerülni. Aktuális dolgainkról beszéltünk: a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről, a regisztrációról és 2018-ról” – írta Kelemen közösségi oldalán.

Hirdetés