Gyurcsányék elvennék a szavazati jogot a határon túli magyaroktól

Az LMP szerint pedig Székelyföldnek autonómiát kell biztosítani.
Hirdetés

A Demokratikus Koalíció azt szeretné, hogy ne szavazhassanak a magyar választásokon azok, akik soha nem éltek Magyarországon.

A párt alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: jognak és kötelességnek együtt kell járnia, ezért csak az voksolhasson, aki viseli annak következményeit.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban készült el Szászfenesen egy református templom, amelynek építését a magyar kormány anyagilag is támogatta. A templomavatón mondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök „alig burkoltan kijelentette”, a község azért kapott pénzt az építkezésre, mert 2014-ben „az erdélyi magyarok a Fideszre szavaztak” és akkor várhatnak további pénzeket, ha jövőre is a mostani kormányt támogatják – fogalmazott a független képviselő.

A Demokratikus Koalíció helyesnek tartja, ha a mindenkori magyar kormány hozzájárul a határon túli magyar közösségek oktatási, kulturális kiadásaihoz és a határon túli magyarság nemzeti identitásának megőrzéséhez. Ugyanakkor tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor a magyarországi adófizetők pénzén vásároljon magának szavazatokat a szomszédos országokban – jelentette ki Vadai Ágnes.

LMP: a magyarországi pártok egységesen álljanak ki a székelyföldi magyarokért
Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje levélben kéri a magyarországi pártok vezetőit a nemzeti egység megteremtésére a romániai magyarok jogainak biztosítása érdekében – közölte Ungár Péter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Az LMP országos elnökségének tagja rámutatott: bő egy év múlva, 2018. december 1-jén lesz száz éves a Gyulafehérvári Nyilatkozat, amelyben az erdélyi, bánsági, partiumi és máramarosi románok kimondták az általuk lakott területek egyesülését Romániával.
Romániában a centenáriumot megelőzően már most egy „belpolitikai verseny alakult ki azzal kapcsolatban, ki tudja a legnacionalistábbat mondani” – jelentette ki Ungár Péter, hangsúlyozva: mindez ellentétes az európai értékekkel, ezért a magyar pártoknak együttesen kell fellépniük az ilyen nyilatkozatokkal szemben.
Románia egy többnemzetiségű ország – folytatta –, az ott élő magyaroknak pedig minden jogot biztosítani kell nyelvük használatához, kultúrájuk megőrzéséhez. Autonómiát kell adni Székelyföldnek – szögezte le.

Hirdetés