Az amerikai nagykövet továbbra is aggódik a román igazságszolgáltatás miatt

Hiába szólt be neki az igazságügyi miniszter, hogy csak ne aggodalmaskodjon, mert nem végzett jogot, így nem ismerheti a román jogállamiságot.
Hirdetés

Az igazságügyi törvények módosítását célzó jelenlegi tervezet visszavetheti az állam igazságszolgáltatási intézményeit egy olyan fejlettségi szintre, amelyen még nem állt jól a korrupcióellenes harc és a jogállamiság – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek pénteken adott interjújában Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete.

Az amerikai diplomata Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtöki kijelentésére is reagált. Toader ugyanis azt nyilatkozta csütörtök este az Antena 3 televíziócsatorna műsorában, hogy az USA nagykövete nem jogász és nem ismeri a romániai jogállamiság mechanizmusait, a romániai hatóságok viszonyrendszerét, így nem is tudja kontextusba helyezni az igazságügyi törvények módosítását célzó javaslatot.

„Igaza van, valóban nem végeztem jogi egyetemet. Mindazonáltal közgazdaságtant tanultam. A közgazdaságban tényekre és statisztikákra épül a munka. A romániai jogállamisággal kapcsolatos aggodalmaink sem érzelmekre vagy ismerethiányra alapulnak” – szögezte le a nagykövet.

Klemm elmondta: az Amerikai Egyesült Államokban „nagyra értékelik” Románia korrupcióellenes harc terén elért megvalósításait, és „ez a fejlődés számokban kimutatható”, tette hozzá, a Világbank kormányzati mutatóira utalva.

Hirdetés

„Ha szemügyre vesszük a kormányzati mutatóikat, hat ilyen mutató van, de kettőnek közvetlen hatása van ebben a kérdésben: az egyik a korrupció ellenőrzését monitorozza, a másik a jogállamiságot. A Világbank legfrissebb, 2004–2015-ös periódust elemző statisztikái szerint Románia pozíciója a korrupció kontroll alatt tartása tekintetében 20%-kal javult, a jogállamiság tekintetében pedig 30%-kal” – mondta Klemm.

Az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete az igazságügyi törvények módosítását célzó tervezetről azt mondta: országát aggodalommal tölti el, hogy a kérdéses módosítások visszavethetik a román állam igazságszolgáltatási intézményeit egy olyan szintre, amelyen még nem állt jól a korrupcióellenes harc és a jogállamiság. 

Hirdetés