Lejárató kampány indult a kárpátaljai magyarok képviselője ellen

Szórólapokon terjesztik gyanús ismeretlenek, hogy a KMKSZ elnöke, Brenzovics László szerint nem is olyan rossz az új oktatási törvény. Pedig dehogynem.
Hirdetés

Tiltakozik Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője az ellene Kárpátalja magyarlakta településein ismeretlenek által indított szórólapos lejárató kampány miatt.

Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatában Brenzovics László emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban több kárpátaljai magyar településen olyan hamis szórólapokat terjesztenek, amelyeken a nevében azt állítják, az elfogadott ukrán oktatási törvény nem is olyan rossz a magyarság számára. A KMKSZ elnöke szerint a szórólap olyan provokáció, amellyel zavart akarnak kelteni a kárpátaljai magyarság körében.

„A véleményem továbbra is az, hogy az elfogadott oktatási törvény károsan hat a magyar nyelvű oktatásra, s hátrányos helyzetbe hozza a magyar ajkú közösséget” – mutat rá a kárpátaljai magyar politikus, jelezve, hogy a provokáció elkövetőinek felderítése érdekében a rendvédelmi szervekhez fordul.

Az MTI érdeklődésére Brenzovics László elmondta, a mostani ukrajnai helyzetben számított arra, hogy provokációkat szerveznek ellene és a kárpátaljai magyarság ellen. A leghatározottabban visszautasítom az ellenem irányuló súlyos provokációt, amikor ismeretlenek az éj leple alatt magyar falvakban az oktatási törvénynek a kárpátaljai magyarságra nézve káros következményeit bagatellizáló szórólapokat terjesztenek a nevemben – tette hozzá. Leszögezte, sem az ő, sem a KMKSZ véleménye nem változott az oktatási törvénnyel kapcsolatban: a törvény szűkíti a kisebbségi jogokat, és hátrányos helyzetbe hozza a kárpátaljai magyarságot.

Az országos ukrán médiában szaporodó, a közvéleményt a kárpátaljai magyarság ellen hangoló tendenciózus írásokkal, riportműsorokkal, megszólalásokkal kapcsolatban Brenzovics László kifejtette: ezt rendkívül veszélyes tendenciának tartja, amire a kárpátaljai magyar szervezetek többször felhívták – hasztalanul – az illetékes államhatalmi szervek figyelmét, jelezve, hogy a folyamat rendkívül károsan befolyásolja a stabilitást és a társadalmi békét Ukrajnában. Hozzáfűzte, fölöttébb furcsának tartja, hogy a központi ukrán kereskedelmi televíziós csatornák teljesen megtervezett, a valóságot elferdítő, a kárpátaljai magyarság ellen uszító műsorokat mutatnak be. Ez ellen is fel fogunk nemzetközi fórumokon lépni – jelezte Brenzovics László.
 

Hirdetés