Teljesen adómentessé tennék a honatyák több ezer lejes luxusnyugdíját

A pofátlanságnak mindig vannak újabb és újabb csúcsai.
Hirdetés

Adómentessé tenné a romániai viszonylatban csillagászati összegű szenátori és képviselői nyugdíjakat egy PSD-s tervezet.

A Florin Iordache és In Munteanu által kezdeményezett módosítás szerint a törvényhozói különnyugdíjak után nem kellene sem egészségbiztosítási járulékot, sem jövedelemadót fizetni.

A tervezetet elfogadásra javasolja a képviselők és szenátorok jogállásával foglalkozó parlamenti bizottság.

A módosítás ugyanazokat az előírásokat alkalmazná a 2015 végén megszavazott törvényhozói különnyugdíjak esetében, mint az adótörvénykönyv januárban elfogadott változtatása, miszerint a 2000 lejnél alacsonyabb nyugdíjak után nem kell egészségügyi járulékot és jövedelemadót fizetni.

Hirdetés

Ha a javaslatot elfogadják, egy 7000 lejes törvényhozói nyugdíjhoz hozzáadódik a „megspórolt” összeg, vagyis mintegy 700 lej.

Mint ismeretes, a képviselők és szenátorok fizetése július 1-jén jelentősen megemelkedett, ennek eredményeképpen a különnyugdíjak is magasabbak lettek. Egy mandátum után 3500 lej, két mandátum után 7000 lej, három vagy több mandátum után pedig tízezer lejes nyugdíj jár a képviselőknek és szenátoroknak.

Hirdetés