Mégsem magyarellenes incidens történt a besztercei iskolában?

Az intézmény vezetése kivizsgálta a ügyet és azt állítja: nincs etnikai színezete a diákkonfliktusnak.
Hirdetés

Egyszerű nézeteltérés volt az oka a csütörtöki konfliktusnak a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban, a két hatodikos fiú nem azért bántalmazta az ötödikes lányt, mivel az magyarul beszélt – közölte hétfőn az iskola vezetősége.

Az iskolában vizsgálóbizottságot hoztak létre, miután az RMDSZ központi és Beszterce-Naszód megyei vezetése közös közleményben azt állította szombaton, hogy a két fiú magyarsága miatt bántalmazott egy lányt az iskolában.

A diákok elmondásából kiderül, hogy mind románul beszéltek, a két fiú nem is tudta, hogy a lány a magyar tagozatra jár – közölte az iskola vezetése. a Két hatodikos fiú és az ötödikes lány is elismerte, hogy a konfliktust nem az okozta, hogy a lány magyarul beszélt – olvasható a közleményben. Ezzel szemben az RMDSZ azt állította, hogy a két fiú a szembesítésen bevallotta: azért illették csúnya szavakkal, majd bántalmazták a kislányt, mivel zavarta őket, hogy a lány magyarul beszélt a barátnőivel.

Antal Attila, az iskola igazgatóhelyettese szerint a konfliktus a tornaterem bejáratánál történt: a lány osztálya kifelé tartott a teremből, a két fiú pedig osztálytársaival éppen tornaórára igyekezett és ugratni kezdték a lányokat, amiből aztán szóváltás alakult ki, az ötödikes lány sértegette a két hatodikos, majd az egyik fiú megpofozta, a másik pedig egy esernyővel megütötte a lányt.

Az iskolai vizsgálóbizottság úgy döntött, hogy a két fiút írásos megrovásban részesítette, a lány pedig szóbeli figyelmeztetést kapott. A testület pszichológiai tanácsadást javasolt mindhárom iskolásnak.

Hirdetés