Szijjártó megerősítette: Magyarország támogatja a román OECD-tagságot

Miután Liviu Dragnea az Orbán Viktorral folytatott beszélgetés során ígéretet tett a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium helyzetének megoldására.
Hirdetés

Magyarország támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ígéretet tett a marosvásárhelyi iskolahelyzet megoldására – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-vel.

Mint megírtuk, a PSD vezetője telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, ennek során tett ígéretet Liviu Dragnea a helyzet megoldására.

Az MTI szerint Szijjártó Péter jelezte: a döntésről konzultáltak Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is.

A Maros megyei tanfelügyelőség szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését. Az intézkedés következtében a magyar kormány bejelentette, a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen.

A korrupcióellenes ügyészség tavaly októberben kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és csütörtökön emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen.
 

Hirdetés