Băsescu: Iohannisnak nem kellett volna lemondania kijevi látogatását

A volt államfő szerint az utolsó pillanatig tárgyalni kellett volna a kisebbségellenes ukrán oktatási törvényről.
Hirdetés

Nem tetszik Traian Băsescu volt államfőnek, hogy utódja, Klaus Iohannis a kisebbségellenes ukrán oktatási törvény elfogadása miatt lemondta kijevi látogatását, és az ukrán parlament elnökének bukaresti látogatását is.

A jelenleg a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnökeként tevékenykedő  Băsescu közösségi oldalán vasárnap úgy vélekedett: Iohannis „nagy politikai hibát” követett el, mivel Petro Porosenko ukrán elnök még nem írta alá a törvényt.

„Még éppen csak, de lett volna idő az államfői szintű tárgyalásokra és alkukra, a kétoldalú tárgyalásokat követően pedig, a közös sajtótájékoztató során a román elnöknek ott, Kijevben kellett volna közölnie a tárgyalások során kifejtett álláspontját és az elért következtetéseket” – vélte  Băsescu.

A volt államfő szerint ez lehetett volna jókora siker, illetve jókora kudarc is, de az ukrajnai románok legalább tudták volna, hogy Románia elnöke a végsőkig kiállt mellettük.

Hirdetés

„Sajnos a látogatás lemondásával durcásan elhagytuk a csatateret anélkül, hogy kilőttük volna az utolsó töltényt. Én kilőttem volna, még akkor is, ha kevés esély mutatkozott a sikerre. Semmi sem megalázó, amikor az ember a határon túli románok érdekeit védi” – írta a volt államfő.

Hirdetés