Tizenhatezer euró kártérítést fizettek a zergegyilkos orvvadászok

Tudjuk, mit tettek tavaly nyáron: turisták szeme láttára vadászták le az állatot.
Hirdetés

Tizenhatezer eurós kártérítést fizetett a környezetvédelmi minisztériumnak két férfi, aki 2016 júniusában a Radnai havasokban a turisták szeme láttára lőtt le egy zergét. Az orvvadászok ténykedéséről fotókat készítettek a térségben sátrazó turisták, ezek alapján indult eljárás az ügyben.

Az incidens azt követően keltett általános felháborodást, hogy Dan Păvăloiu, a természetjáró filmjeiről ismert kolozsvári tévés a honlapján közölte a fotókat és ismertette az esetet.

A szemtanú turisták szerint öt személy vitte el a lelőtt zergét, közülük kettő ellen indult bűnvádi eljárás, miután a rendőrség azonosította őket. Az orvvadászok megfenyegették a turistákat, hogy ne fotózzanak, a kirándulóknak azonban sikerült néhány képet készíteni.

A bíróság alapfokon két év és négy hónap, illetve egy év és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a két férfit, a Kolozs megyei táblabíróság szeptember 20-án helyben hagyta az ítéletet. A bíróság megállapította, hogy a két vádlott kifizette a bírságot.

A zerge ugyan nem védett állat, de vadászata csak különleges engedéllyel történhet október 15-től két hónapig.

Hirdetés