Vendéglőt, kávézót, kocsmát nyitna? Gondolja meg kétszer is

Nagyon nehéz lábon maradni a piacon.
Hirdetés

Romániában tíz vendéglő, italmérés vagy kávézó közül hat csődbe megy az első kilenc hónapban, tízből nyolc pedig az első öt év során – figyelmeztet a Romániai Hotel- és Vendéglőtulajdonosok Szervezete (HORA) egy felmérés adataira támaszkodva.

Dragoş Petrescu, a HORA elnöke szerint a megfelelően képzett humán erőforrás nélkül nem fog javulni a helyzet, a vállalkozóknak muszáj lenne folyamatosan képezniük magukat és személyzetüket, műhelygyakorlatokon kell részt venniük, be kell fektetniük a szakterülethez tartozó ismeretanyag folyamatos frissítésébe.

A szervezet szerint „a romániai gazdaság a képzett munkaerő súlyos krízise felé tart, a KeysFin által ismertetett statisztikai adatok szerint a betöltetlen munkahelyek száma szinte megduplázódott, 2009-ben 38625 volt, 2016-ban pedig már 59753”. A képzett munkaerő hiánya különösen súlyosan érinti a vendéglátói szektort, és ezért elsősorban a megfelelő szakképzés hiánya okolható.

A tájékoztatás szerint a vendéglátó egységek tulajdonosai számára az is aggodalomra ad okot, hogy Románia utolsó helyen áll a kávézókban vagy vendéglőkben elköltött pénzösszegek aránya tekintetében. Az Eurostat adatai szerint egy romániai lakos átlagosan jövedelmének 1,1 százalékát költi el vendéglőkben, kávézókban, míg például Spanyolországban ez az arány 14,6 százalék. Az Európai Unióban átlagosan jövedelmük 6,8 százalékát költik el vendéglőkben, kávézókban az emberek.

Hirdetés