Itt a magyarázata a vasárnapi viharoknak

A meteorológiai intézet tiszta vizet önt a pohárba.
Hirdetés

A Szerbián és Magyarországon is átvonuló, Bosznia-Hercegovina felől érkező hideg légtömeg okozta az ország nyugati térségében a vasárnapi viharos időjárást, amely emberi életeket követelt és jelentős anyagi károkat okozott – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) hétfőn közzétett közleményéből.

A meteorológusok tájékoztatása szerint a hidegfront nagy sebességgel érkezett meg az ország területére. A hideg levegő gyorsan összekeveredett a dél-nyugati térséget uraló, szokatlanul meleg levegővel, a hőmérséklet 31-32 Celsius-fokról nagyon gyorsan 16 fokra hűlt le, emiatt alakult ki a szélsőséges meteorológiai jelenség.

A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) összesített adatai szerint a vasárnapi vihar 15 megye (Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Hargita, Iaşi, Kolozs, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes) 212 települését sújtotta. Az ítéletidőben 145 személy sérült meg, közülük 8-an életüket vesztették.

Arad megyében egy, Beszterce-Naszód megyében két, Temes megyében öt személy halálát okozta a vasárnap pusztító vihar – közölte az országos katasztrófavédelem hétfőn.

Fehér megyében 6, Arad megyében 15, Bihar megyében 35, Beszterce-Naszódon 15, Kolozs megyében 5, Hunyad megyében 1, Máramarosban 10, Szilágy megyében 1, Temes megyében 49 a sérültek száma. A mentőakciókban több mint 1.000 tűzoltó vett részt, 204, a vihar miatt bajbajutott személyt kellett kimenteni.

Hirdetés

Országszerte 137 háztetőt sodort el a szél, 290 fa dőlt ki, 35 gépkocsi rongálódott meg.

Az áramellátás 13 megye 568 településén szakadt meg, a szolgáltató munkatársai jelenleg is dolgoznak a meghibásodások kiküszöbölésén.

Hirdetés