Előzetesben az embercsempészek, akik 150 migránssal a fedélzeten kerültek viharba

A bajba jutott halászhajót egy iráni állampolgár vezette, egy török és egy iraki társa segítségével.
Hirdetés

Embercsempészet gyanújával 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték azt a három külföldi állampolgárt, akik a hatóságok szerint a Fekete-tengeren keresztül a román vizek közelébe juttatták a múlt héten a parti őrség által bevontatott, több mint 150 iraki és iráni bevándorlót szállító halászhajót – írja az MTI.

A konstancai táblabíróság előző napi döntéséről hétfőn számolt be a határrendészet, amely szerint a viharba került és a hatóságok által kimentett RUYA 1 nevű hajót egy iráni állampolgár vezette, egy török és egy iraki társa segítségével. Ellenük embercsempészés, határsértés, engedély nélküli hajózás és az utasok veszélyeztetése gyanújával indult büntetőeljárás.

A Fekete-tenger nemzetközi vizein viharba került, segítséget kérő halászhajóhoz szerdán riasztották a határrendészetet és haditengerészetet: a többméteres hullámok között irányíthatatlanul hánykolódó, túlzsúfolt vízi járművet másnap hajnalig sikerült bevontatnia a midiai kikötőbe egy olajkutató platformhoz tartozó civil hajónak.

A bevándorlási hivatal (IGI) hétfői közleménye szerint a migránshajó utasai közül 49-en kértek nemzetközi védelmet a hatóságoktól, azt a 102 illegális bevándorlót, akik ezt nem igényelték, őrizetbe vették és megkezdték a kiutasításukkal kapcsolatos eljárásokat. A menedékkérőket az IGI nyílt befogadó központjaiban helyezték el, míg a kitoloncolásra váró bevándorlók közül 61-en kerültek a bevándorlási hatóság zárt elhelyezési központjaiba, 41-ről pedig az IGI közleménye szerint nem kormányzati szervek gondoskodnak. A migránsokkal három felügyelet nélküli kiskorú is érkezett: őket a gyermekvédelmi hatóságok vették át, amíg sikerül életkorukat kideríteni, és tisztázódik jogi helyzetük.

Hirdetés

Az utóbbi időben heti rendszerességgel érkeznek ázsiai bevándorlókat szállító kisebb-nagyobb hajók Törökországból a román vizekre. Carmen Dan belügyminiszter szerint a parti őrség által az utóbbi egy hónapban elfogott vízi járműveken mintegy félezer migráns érkezett az országba.

Az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Amennyiben a határsértő segítése anyagi előnyszerzés érdekében történik, az embercsempész 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Hirdetés