Avram Iancu végigúszta a Dunát

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig úszott, segédeszközök nélkül.
Hirdetés

Célba ért Sulinán Avram Iancu petrozsényi könyvtáros, aki 2860 kilométer távot tett meg a Dunán. A férfi ezzel az első ember lett, aki segédeszközök nélkül úszott le a Duna teljes hosszában, a forrástól a Fekete-tengerig – közli az Agerpres hírügynökség.

Az úszót a helyi hatóságokon kívül nagyon sokan várták. Ugyanakkor Cosmin-Răzvan Butuza, a sportminisztérium államtitkára, a többszörös olimpiai bajnok Ivan Patzaichin is várta Iancut, akik gratuláltak a teljesítményéhez és azért, hogy ily módon népszerűsítette Romániát.

Avrem Iancu a Facebook-oldalán köszönte meg mindenkinek, aki segített és szurkolt neki ebben a projektben:

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a petrozsényi könyvtárost Jules Verne A dunai hajós című regénye ihlette meg. A férfi június 20-án indult el a németországi Donaueschingenből és azt tűzte ki célul, hogy naponta 50 kilométert úszik le a Dunán. Ezzel párhuzamosan arra szerette volna bátorítani a fiatalokat, hogy minél többet olvassanak.

Avram Iancu petrozsényi könyvtáros akkor vált közismertté, amikor 2016. augusztus 30-án 18 óra alatt úszta át a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche csatornát 62 kilométeres távon, neoprén védőruha nélkül.

Eddig a szlovén Martin Strel úszta le teljes hosszában a Dunát 2000-ben, 58 nap alatt neoprén ruha és békatalpak segítségével. Hat évre rá a kanadai Mimi Huges tette meg ezt a távot, csak neoprén ruhában, 90 nap alatt.

Hirdetés