Az RMDSZ az Egyesült Államok segítségét kéri a kisebbségi jogérvényesítésben

Némileg kételkedünk a kérés sikerességében. Mutatjuk, miért.
Hirdetés

A következő RMDSZ-közleményt fújta be szerkesztőségi postaládánkba a szél. Érdemes szó szerint idéznünk:
 

„Az RMDSZ értékeli és mindig is értékelte, hogy az Egyesült Államok kormánya és romániai külképviselete figyelemmel követte a romániai nemzeti kisebbségek specifikus problémáit, illetve azt, hogy az Egyesült Államok a kisebbségi jogokat alapvető emberi jogoknak tekinti. A Szövetség álláspontja szerint az egyéb stratégiai ügyek mellett a kisebbségi kérdésekben is következetes együttműködésre van szükség Románia és az Egyesült Államok között. Örvendetesnek tartjuk, hogy az elmúlt évtizedekben az Amerikai Egyesült Államokban olyan partnerre leltünk, amely elkötelezett a kisebbségi jogérvényesítés irányába. Mindazonáltal, úgy véljük, hasznos lenne, ha Románia stratégiai partnereként még aktívabb szerepet vállalna a nemzeti kisebbségek jogait érintő vitákban. Az országos érdekeltségű kérdések Románia külső partnerei számára is relevánsak, ennek okán célszerű hangot adniuk véleményüknek, álláspontjuknak minden stratégiai fontosságú témában. Meggyőződésünk, hogy az Egyesült Államok ösztönző segítségével Románia hatékonyabban érvényesítené az ország által ratifikált nemzetközi egyezmények előírásait.”
 

Az idézett szöveg Novák Csaba Zoltán szenátor keddi plénumi felszólalásából való, és annak kapcsán hangzott el, hogy a szenátus közös nyilatkozatot fogadott el az Amerikai Egyesült Államok és Románia közti stratégiai partnerség megkötésének 20. évfordulója alkalmából.

Ez derék. Mindazonáltal az Egyesült Államok és a kisebbségi jogok viszonya kapcsán nem tudott nem eszünkbe jutni az a viszonylag friss Twitter-üzenet, amit a kijevi amerikai nagykövetség posztolt az új ukrán oktatási törvény apropóján a minap. Íme:
 

Hirdetés