Vészesen elöregedik Románia

A nyugdíjasok és állástalanok együttes száma nagyobb, mint az aktív munkavállalóké. A születések száma csökken, és ott van még az elvándorlás is.
Hirdetés

Nem túl biztató kép rajzolódik ki Románia jövőjéről az országos statisztikai intézet második negyedéves jelentéséből. Eszerint Romániában

kilenc nyugdíjas jut tíz munkavállalóra,

az átlagos társadalombiztosítási nyugdíj pedig mintegy fele az országos nettó átlagbérnek – ismerteti az MTI.

Idén a második negyedévben 0,17 százalékkal 5,2 millióra csökkent a nyugdíjasok száma, az átlagos járandóságuk pedig egy kicsivel – 0,6 százalékkal – nőtt: jelenleg 1022 lej. Az átlagos nyugdíjnak a nettó átlagbérhez viszonyított vásárlóértéke a korábbi 52-ről 51 százalékra csökkent, mivel a fizetések idén gyorsabb ütemben nőttek, mint a nyugdíjak.

A nyugdíjasoknak a munkavállalókhoz viszonyított aránya

nagy eltéréseket mutat az ország különböző térségeiben:

Bukarestben például 5 nyugdíjas jut 10 munkavállalóra, míg Teleorman megyében 17 nyugdíjas jut 10 alkalmazottra.

Hirdetés

A román munkaerőpiacot figyelő researchromania.ro portál egy tavalyi felmérése szerint a romániai munkavállalók 5,5 millióra tehető száma elmarad a nyugdíjasok és állástalanok együttes számától. A szakportál szerint Romániában úgy került történelmi mélypontra (5 százalékot alig meghaladó szintre) a munkanélküliségi ráta, hogy azokat, akik már több mint egy éve állástalanok, törlik a munkaügyi hivatalok statisztikáiból, függetlenül attól, hogy találtak-e maguknak munkahelyet, vagy sem – vagyis lényegében

a munkanélküliek számának csökkenése az adatok kozmetikázásán alapul.

Romániában súlyos társadalmi gonddá vált a társadalom elöregedése, amit a negyed évszázada kezdődött népességfogyás mellett az aktív lakosság nagy arányú elvándorlása – a külföldön dolgozó román vendégmunkások magas száma – is siettet.

Idén tovább súlyosbodott a népességfogyás:

az élve születések száma csaknem ötvenezerrel elmaradt a halálozásokétól az első félévben. A szakemberek a népességfogyás további növekedésére számítanak Romániában. Az ország állandó lakossága 2014-ben csökkent húszmillió alá. Az ENSZ tavalyelőtt közölt előrejelzése 2050-re 14,5 milliós lakosságot jósolt Romániának.
 

Hirdetés