Ismét drágítanák a belvárosi parkolást Kolozsváron

Ezzel próbálja leszoktatni az önkormányzat a sofőröket arról, hogy egészen a gyógyszertár, a városháza, az adóhivatal, vagy más ügyintéző hely bejáratáig kocsival menjenek.
Hirdetés

Alig egy év telt el azóta, hogy Kolozsvár önkormányzata duplájára emelte a parkolási díjakat a belvárosban, máris újabb drágításokat tervez annak érdekében, hogy visszaszorítsa a forgalmi dugókat a város szívében. Dan Tarcea alpolgármester egy keddi rádiós nyilatkozat alkalmával beszélt a tervekről. Úgy vélekedett: a tavalyi díjemelés meghozta az eredményét, mivel ma már könnyebb parkolóhelyet találni a belvárosban, mint egy évvel korábban, és a főtéri parkolóban is gyakrabban vannak üres helyek.

Szerinte a helyes irány a parkolás kérdésében, ha mindenki számára tudnak alternatívát biztosítani. Ha valaki csak egy fél óra ügyintézés miatt keres parkolóhelyet, az kevesebbet fizessen, mint az, aki órákig lefoglalna egy parkolóhelyet – mondta az elöljáró.

A tervek szerint drágítanak 1-es számú körzetben – ami a szűk értelemben vett belvárost fedi le, összesen 26 utcát –, de hogy pontosan hány százalékkal, azt csak a közvita után döntenék el. Néhány utcát (például: Dorobanţilor/ Budai Nagy Antal, George Bariţiu/Malom  vagy Clinicilor/Mikó utcákat) – a 2-es számú körzetből átsorolják az 1-es számúba. A teljes listát szintén közvita után véglegesítenék.

Az alpolgármester elmondta: sajnos ahhoz vagyunk szokva, hogy egész a gyógyszertár, a városháza vagy az adóhivatal bejáratáig kocsival menjünk, miközben a városházától mindössze hét percre található sportcsarnok-környéki parkolók továbbra is kihasználatlanul állnak.

Hirdetés

Dan Tarcea ugyanakkor elismerte, hogy jelentősen megnőtt a parkolási díjakból származó bevétel összege: míg tavaly havonta mindössze 50–60 ezer lej származott az SMS-sel kifizetett parkolásokból, addig jelenleg ez az összeg 250 ezer lejre tehető.

A belvárosi parkolás jelenleg egyébként 4 lej/óra.

Hirdetés