Lefejezik a Román Postát

Leváltja a vezérigazgatót és a teljes igazgatótanácsot a távközlési miniszter, és ráküldi ellenőreit a vállalatra.
Hirdetés
A Román Posta teljes igazgatótanácsának, valamint Andrei Stănescu ügyvivő vezérigazgatónak a lemondását kérte hétfőn Lucian Șova távközlési miniszter. A minisztériumi közlemény szerint a tárca vezetője a vállalat hibás menedzsmentje miatt kéri a Román Posta vezetőségének lemondását.
 
A távközlési miniszter ugyanakkor elrendelte, hogy a minisztérium ellenőrző testülete szálljon ki a vállalathoz. „A távközlési minisztérium minden lehetséges és törvényes módon igyekszik elkerülni, hogy a vállalat fizetésképtelenné váljon, illetve lehetővé tenni, hogy gyakorlatba ültessék az utóbbi két hónapban kidolgozott átalakítási tervet” – olvasható az említett közleményben.
 
Az illetékes tárca azt is leszögezi, hogy a Román Posta vezetőségének feladata mindent megtenni a vállalat fizetésképtelenségének elkerülése érdekében. 
„Passzívan várni, hogy a főrészvényes megemelje a törzstőkéjét, és mindenekelőtt az igazgatótanácsi tagok fizetésének emelését követelni, ez egyetlen igazgatótanács elnökének sem tartozik a hatáskörébe” 
– teszi hozzá a miniszter.
 
A minisztérium ellenőrző testülete egy éve is vizsgálódott a vállalatnál, számítástechnikai eszközök és gépkocsik vásárlására kiírt közbeszerzési eljárások, illetve néhány helyiség bérleti szerződése kapcsán észlelt rendellenességeket, és feljelentést tett a DNA-nál.
 
A szaktárca szerint a vállalat tőkésítésére szánt összeg továbbra is el van különítve a minisztérium büdzséjéből, és a költségvetés-kiigazítás nem fogja érinteni azt. A Román Postának 75%-ban a román állam a tulajdonosa a távközlési minisztérium révén, 25%-ban pedig a Tulajdonalap. 

Hirdetés