Jogerősen pert nyert zászlóügyben az EMNP alelnöke

A csendőrség jogtalanul bírságolta meg március 15-én Soós Sándort.
Hirdetés

Nem fellebbezett a csendőrség a törvény által megszabott harminc napos határidőn belül, így Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke jogerősen megnyerte a pert a március 15-i zászlóügyben – közölte csütörtökön a párt sajtóirodája.

A bíróság ezzel semmissé nyilvánította a csendőrség által kiállított szabálysértési jegyzőkönyvet.

A március 15-i kolozsvári ünnepi felvonuláson a csendőrség megbírságolt négy személyt, akik Erdély-zászlóval a kezükben vonultak. Nem a zászló miatt büntettek, hanem mert nem engedelmeskedtek a szervezők és a csendőrség felszólításának, hogy hagyják el a menetet. Az ünnepi menetből viszont azért kérték a távozásukat, mert Erdély-zászlóval vonultak, és nem voltak hajlandók azokat összecsomagolni.

A kiállított jegyzőkönyvek megsemmisítését bíróságon kezdeményezte az EMNP által megbízott ügyvéd.

Soós az első a négy megbírásgolt személy közül, akinek az ügyében jogerős ítélet születik. Az EMNP közleménye szerint Luka Lehel-György elsőfokú tárgyalását követően mindmáig szintén nem érkezett fellebbezés a csendőrség részéről, így valószínűsíthető, hogy abban az esetben is sikerrel zárul az ügy. Vincze Zoltán tárgyalását október végére halasztották, Fancsali Ernőé pedig szeptember végén kezdődik.

Hirdetés