Diszkriminációellenes Tanács: etikátlanul járt el a „miccses” videóblogger

A CNCD szerint nem igaz, hogy azért nem szolgálták ki a férfit, mert román.
Hirdetés

Állást foglalt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a székelyudvarhelyi Kauflandban történtek ügyében. A testület megállapította,

nem történt hátrányos megkülönböztetés az ügyben,

amikor egy román férfi azt állította, azért nem akarták kiszolgálni, mert  nem beszélt magyarul.

Az intézmény vezetőségi testülete hivatalból indított eljárást, miután a Milițianul fedőnevű vlogger videofelvételt tett közzé, amelyben azt próbálta bizonygatni: egy elárusítónő azért nem szolgálta ki, mivel nem beszélt magyarul, és románul szólt hozzá. Az eset hatalmas port vert fel, mi is beszámoltunk róla részletesen.

A CNCD vezető testülete egyhangúan megállapította, hogy a videó készítője nem járt el etikusan, részigazságokat közölt, és nem szolgáltatott korrekt bizonyítékokat állítása alátámasztása érdekében. A felvétel publikálásával a videó készítője hozzájárult az etnikumközi gyűlölet terjedéséhez, hamis vagy csak részben igaz információk közlése révén.

A testület szerint

nincs összefüggés a kolozsvári férfi nemzetisége és aközött a tény között, hogy nem szolgálták ki.

Hirdetés

Azért nem szolgálták ki, mert nyitvatartási idő előtt járt ott, de ezt a tényt elmulasztja megemlíteni, mint ahogy azt is, hogy a felvétel elkészülte előtt már két alkalommal megfordult a grillezőnél, így tudatában volt annak, hogy az csak 10 órakor nyit.

Az állásfoglalás leszögezi, hogy a testület elutasít mindenféle etnikai gyűlöletkeltésre alkalmas magatartást. Ugyanakkor ajánlja a gazdasági szereplőknek – köztük a szóbanforgó áruháznak, vagyis a Kauflandnak –, foganatosítsanak intézkedéseket annak érdekében, hogy a kiszolgáló személyzet tagjai elfogadható mértékben sajátítsák el az állam hivatalos nyelvét.

Hirdetés