Lelép a védelmi minisztérium éléről Adrian Ţuţuianu

Benyújtotta lemondását a védelmi miniszter Mihai Tudose kormányfőnél, aki máris elfogadta távozását. Az ok: kommunikációs hiba.
Hirdetés

A védelmi miniszter az Antena 3-nak adott nyilatkozata során jelentette be, hogy letette a felmondását a miniszterelnök asztalára, mivel úgy gondolja, hogy rossz a kommunikáció a minisztérium alkalmazottai béreinek és zsoldjainak kifizetése terén.

Adrian Ţuţuianu azt követően döntött így, hogy egyeztetett a kormányfővel és a pénzügyminiszterrel. Elismerte, hogy tévedett azzal, hogy nem közölte időben: technikai okok miatt csak késéssel tudja biztosítani a védelmi tárca kötelékében dolgozók számára az összes járandóságot.

A kommunikációs hibát az okozta, hogy a média a védelmi tárca egyik közleményét úgy értelmezte, hogy a tárcánál nincs elég pénz a szeptemberi zsoldokra és fizetésekre.

A minisztérium sajtóosztálya kedden azt közölte: a tárca alkalmazottai megkapják ugyan szeptember 15-én az augusztusi fizetésüket, de egyéb, szeptemberre esedékes juttatásaikat csak a hónap végén, a költségvetés-kiigazítás után kapják meg, a jövedelemadót és tb-járulékot pedig a tárca később fizeti majd be.

Tutuianu szerint a közlemény egy átmeneti „technikai problémát” tükrözött, feleslegesen keltett aggodalmat, ő pedig azért nyújtotta be lemondását, mert vállalnia kellett a felelősséget a „kommunikációs hibáért”.

Hirdetés

Kormányzati források szerint Mihai Tudose kormányfő elfogadta a védelmi miniszter lemondását.

A Hotnews úgy tudja, hogy a kormányfő Marcel Ciolacut nevezi ki ideiglenesen a védelmi tárca élére, ha Klaus Iohannis is jóváhagyja. Marcel Ciolacu jelenleg tárca nélküli miniszter és kormányfő-helyettes.

Frissítés
A România TV-nek nyilatkozó Mihai Tudose elmondta: a kormánykoalíción belül hozzák meg a védelmi minisztérium vezetésére vonatkozó döntést, és már beszélt az ügyről Liviu Dragnea PSD-elnökkel. Legkésőbb 45 napon belül kinevezik az új védelmi minisztert, miután Adrian Ţuţuianu lemondott tisztségéről.
A miniszterelnök arról is tájékoztatott ugyanabban a műsorban: már elküldte az államfőhöz javaslatát arra vonatkozóan, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes vezesse ideiglenes jelleggel a védelmi tárcát.
„Elfogadtam a lemondását. Beszéltem Dragnea pártelnök úrral, beszéltem Klaus Iohannis államelnök úrral is, és elküldtem a Cotroceni-palotába az ügyvivő miniszter személyére – Marcel Ciolacu kormányfőhelyettesre – vonatkozó javaslatomat. Ebben a pillanatban a papírok a Cotroceni-palotában vannak” – mondta Tudose.

Hirdetés