Előjáték a román–magyar meccshez

Kedden este román-magyar meccs Kolozsvárott, a kosárlabda Eb-n. Mi lesz itt?!
Hirdetés

Mondhat akárki akármit, fogalmazhat bármilyen PC-stílusban mindkét szövetség és válogatott képviselője, a kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári  csoportjának legfontosabb meccsét kedd este rendezik. És az nem a csoportelsőséget eldöntő spanyol–horvát összecsapás lesz.

Hanem közvetlenül utána a román–magyar találkozó, amelynek a sorsolásnak és az eddigi eredményeknek hála, még komoly tétje is van. Hiába vesztett ugyanis eddig nagyon simán háromból hármat a házigazda román csapat, ha 19 ponttal megveri a magyarokat, akkor elcsípheti az isztambuli nyolcaddöntőt jelentő negyedik helyet. Miközben a magyaroknak még egy 8 pontos vereség is belefér, ha a keddi nyitómeccsen is érvényesül a papírforma, és a csehek kikapnak Montenegrótól.

Képek: Manases Sándor

Hétfőn délután ugyanis végre győztes meccs után is elénekelhették a Himnuszt a magyar szurkolók, akik ugyan – munkanapon, munkaidőben – valamivel kevesebben voltak, mint a két hétvégi játéknapon, de hangerőben így is uralták a meccset. Ugyanígy tettek a játékosok a pályán is, pillanatok alatt elhúztak 13-2-re, és a tíz pont körüli előnyt aztán a meccs végéig konzerválták. Hanga Ádám világklasszis teljesítménnyel (31 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz, 66 százalékos tripladobás) volt a magyarok vezére, de nagyot játszott a védőspecialista Kovács Péter is, aki az első félidőben szinte teljesen kivette a játékból a csehek NBA-sztárját, Tomás Satoranskyt.

A nap második meccsén a horvátok még jobban, 15-0-lal indították, de utána elővették az Eb-n eddig is látott minimalista hozzáállásukat, Montenegró pedig szép lassan faragta le a hátrányát. Negyven másodperccel a vége előtt már csak egy pont volt a horvátok előnye (73-72), de Dario Saric kosara, majd büntetője végül bebiztosította sikerüket.

A címvédő spanyolok Románia ellen is könnyedén nyertek, miközben arra is vigyáztak, hogy ne alázzák meg a házigazdát. Szupersztárjaik közül Pau Gasol és a kisebb sérüléssel bajlódó Alex Abrines sem lépett pályára, az első negyedben pedig lazább védekezésüknek köszönhetően a románok nemcsak tartották velük a lépést, de egy pillanatra a vezetést is átvehették (19-18). A második és harmadik játékrészben aztán már csak 8-8 pontot engedett nekik az egyre szigorúbb hispán védelem, A mérkőzést a hivatalos statisztika szerint 8163 néző látta, ami rekordot jelent a romániai kosárlabdázás történelmében, bár a szervezők mindent megtesznek, hogy ez a csúcs alig 24 órát éljen.

A nézők hiánya, különösen a román csapat meccsein ugyanis eddig a szervezők legnagyobb gondja volt. (Hétfő este erre rátett a médiaközpont beázása egy csőtörés miatt a spanyol–román meccs hajrájában.) Internetes fórumokon felröppent hírek szerint a magyarok elleni meccstől különösen tartó román szövetség (amelynek egyes tagjai 5000 vendégszurkolóra számítanak) ezt úgy próbálta orvosolni, hogy ingyen jegyeket és buszokat ajánlott fel a Nagyszebeni CSU és a Nagyváradi VSK szurkolóinak. Ezt az információt viszont Adrian Voinescu, a szövetség nemzetközi igazgatója úgy pontosította, hogy a két klub képviselői kifizették a belépők árát.

A kolozsvári jegytulajdonosok viszont joggal morognak, hogy bezzeg ők fizettek azért, amit most mások ingyen kapnak meg, ráadásul az U-BT és a CSU tábora között legendásan rossz a viszony. A szebeni ultrák ráadásul az elmúlt három évben kétszer is magyarellenességükkel tűntek ki: 2014 tavaszán Marosvásárhelyen kobozott el tőlük a csendőrség egy magyarokat gyalázó molinót, tavaly novemberben pedig Török Rollandnak, az U-BT és a román válogatott játékosának skandálták a „Ki a magyarokkal az országból” rigmust. Utóbbi eset nyomán a szebeni klub 500 eurós büntetést kapott a román szövetségtől.

C csoport, 3. forduló:

MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 85-73

Hirdetés

Pontszerzők: Hanga 31 (6×3), Vojvoda 18 (2×3), Perl 12, Allen 10, Keller 6, Eilingsfeld 3, Ferencz 3 (1×3), Karahodzsics 2, illetve Satoransky 18 (2×3), Palyza 18 (4×3), Auda 13, Hruban 12, Svrdlik 4, Peterka 2, Bohácik 2, Kriz 2.

HORVÁTORSZÁG–MONTENEGRÓ 76-72

Pontszerzők: Bogdanovic 23 (4×3), Saric 14 (1×3), Ukic 9 (2×3), Tomas 9 (2×3), Planicic 6, Bender 5 (1×3), Zoric 5, Popovic 3 (1×3), Simon 2, illetve Rice 22 (3×3), Dubljevics 17 (2×3), Vucsevics 12, Pavlicsevics 5 (1×3), Todorovics 4, Barovics 4, Ivanovics 3 (1×3), Djurisics 3 (1×3), Mihajlovics 2.

SPANYOLORSZÁG–ROMÁNIA 91-50

Pontszerzők: Juancho Hernángomez 18 (1×3), Oriola 11 (1×3), Marc Gasol 11, Sastre 10 (1×3), Willy Hernángomez 9, Navarro 8 (2×3), Rubio 8 (2×3), Rodriguez 7 (1×3), Vives 5 (1×3), San Emeterio 4, illetve Moldoveanu 15 (3×3), Nicolescu 6 (2×3), Popa-Calota 6, Paliciuc 5 (1×3), Baciu 5, Olah 4, Mandache 3 (1×3), Török 2, Nicoara 2, Cate 2. 

A csoport állása: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Horvátország 6, 3. Montenegró 4, 4. Magyarország 4, 5. Csehország 4, 6. Románia 3.

 

Hirdetés