Boc kitalálta, hogy lehet felszámolni a reggeli forgalmi dugót

Egyszerű: a belvárosi iskolákban kezdődjön különböző időpontokban a tanítás.
Hirdetés

Akinek iskolás- vagy óvodáskorú gyermeke van, az tudja, hogy Kolozsváron a reggeli forgalom gyakorlatilag megbénítja a belvárost: reggel 7 és 8 óra között autók ezrei indulnak meg – nemcsak a városból, hanem a környező településekről is – a központ felé, hogy eljuttassák a nebulókat a megfelelő tanintézetekbe. Kolozsvár belvárosában ugyanis több mint tíz iskola működik, ez tíz-tizenkétezer tanulót jelent. A kisebb osztályos gyerekek zömét pedig minden reggel szüleik viszik autón az iskolába.

Ezért a belvárosi forgalom akadálymentesítése érdekében azt kéri a főtanfelügyelőtől Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, hogy a város központjában található iskolákban reggel 7:30 és 9 között különböző időpontokban kezdődjön a tanítás – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Emil Boc a városi tanács ülésén fordult ezzel a kéréssel Valentin Cuibuș főtanfelügyelőhöz. „Összesíteni kell erőfeszítéseinket és október elsejéig meg kell szabjuk a belvárosi iskoláknak, hogy módosítsanak a tanítás kezdetének időpontján. Csak így enyhíthetjük, amennyire lehetséges, a tanév kezdetére jellemző belvárosi zsúfoltságot” – jelentette ki a polgármester, aki azt javasolta a főtanfelügyelőnek: egyezzen meg az iskolák vezetőségeivel, hogy osszák be egymás között a 7:30, 8:00, 8:30 vagy 9:00 órai kezdést.

Valentin Cuibuș azt felelte: a kezdeményezés nem újkeletű, bizonyos iskolák már gyakorlatba is ültették, de a szülők részéről nagy ellenállás tapasztalható e téren. „Muszáj lesz magszabnunk ezeket a dolgokat. Hiszem, hogy elrendeződik az ügy” – mondta a főtanfelügyelő.

Cuibuș emlékeztetett ugyanakkor, hogy az általa vezetett intézmény több előkészítő osztályt indított idén a lakótelepi iskolákban, így próbálva rávenni a szülőket, hogy lakásuk közelében írassák be gyermekeiket a nulladik osztályba.

Hirdetés