Új székhelyen segítenek a bántalmazottakon Kolozsváron

Menhely helyett egyelőre egy 63 négyzetméteres tanácsadói központtal kell beérjék a családon belüli erőszak áldozatai. Egy kétlépcsős projekttel változtatnának a helyzetükön.
Hirdetés

A kolozsvári önkormányzat alárendeltségébe tartozó Szociális és Egészségügyi Igazgatóság egy új ingatlant vehet birtokba a Máramaros utca 1. alatt, ahol egy tanácsadóközpontot hoznak létre a családon belüli erőszak áldozatai számára. A felújításra szoruló ingatlan 63 négyzetméternyi hasznos felülettel rendelkezik, és két szobából, egy raktár- és egy mellékhelyiségből áll – derül ki az RMDSZ hírleveléből.

A kétlépcsős projekt ötletgazdája Oláh Emese alpolgármester, aki arra figyelmeztet, Romániában minden 30 másodpercben megvernek egy nőt, és ezen statisztika alól Kolozsvár sem kivétel. Jelenleg a kincses városban nem létezik menhely a családon belüli erőszak áldozatainak, pedig az önkormányzatoknak törvényes kötelessége az áldozatoknak segítséget nyújtani, és minden tízezredik lakosa után biztosítania kell egy helyet a saját működtetésű menhelyben. Ez Kolozsvár esetében egy 13-14 férőhelyes menhelyet jelentene.

Az alpolgármester elmondta, jelenleg egy szoba létezik bántalmazott nők számára Kolozsváron egy közintézményben, azonban a helyszín erre a célra nem alkalmas, hiszen ott nem kapnak szakszerű ellátást a rászorulók.

A szociális igazgatóság a törvény értelmében köteles a családon belüli erőszak elszenvedőinek megfelelő szolgáltatásokat nyújtani. Ez a szolgáltatás eddig a Szociális Igazgatóság alárendeltségében levő Család és Gyerekvédelmi Szolgálat hatáskörébe tartozott, azonban a szolgálat erre szakosodott központtal nem rendelkezett.

Hirdetés

Az új ingatlan alapos tatarozásra szorul, ezt követően lehet majd létrehozni a tanácsadó központot. Ebben integrált ellátásban részesülnek a családon belüli erőszak áldozatai a pszichológiai, jogi tanácsadást is kapnak. A projekt távlatilag egy menhely létrehozásával bővül.

A szociális igazgatóság arra számít, hogy a központ létrehozása teret nyit a családon belüli erőszak áldozatainak szánt projektek számára Európai Uniós finanszírozások lehívására is – áll a közleményben.

Hirdetés