Iskolaügy: az EMNP és az MPP is tüntetni hív Vásárhelyre

A gyulafehérvári érsek egyház hirdette meg a megmozdulást, az RMDSZ is támogatja.
Hirdetés

A marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyében szerdán 18 órára, a Maros megyei prefektúra elé meghirdetett tüntetésen való részvételre buzdít hétfői közleményében Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

„(…) arra kérünk minden civil- és politikai szereplőt, hogy helyezzük közösen nyomás alá Románia kormányát, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi iskola ügye megoldódjon, s a felekezeti oktatáshoz való jog se sérüljön” – olvasható a közleményben.

Az EMNP szerint az elmúlt időszakban a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum, valamint az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyei az elnyomás, a diszkrimináció és az erőszakos asszimiláció szimbólumaivá váltak.

A tanügyminiszter nem vette át a római katolikus iskola újraindítása érdekében összegyűjtött 3500 támogató aláírást, ezzel pedig román kormány azt bizonyítja, hogy képtelen megoldani a kialakult helyzetet és hogy nem vesz tudomást törvénytisztelő, adófizető román állampolgároknak a véleményéről.

„A tanügyminiszter és a miniszterelnök a pápai nuncius visszautasításával egy olyan súlyos diplomáciai szarvashibát követett el, amellyel megsértették a vatikáni államot, a romániai katolikus közösséget, s amellyel egyértelművé tették: a nem román és nem ortodox állampolgárok problémáit másodrendűnek tartják” – áll a közleményben.

Hirdetés

Az EMNP szerint a vásárhelyi katolikus iskola körül kialakult ügy miatt  a tanügyminiszternek be kellene nyújtania lemondását, de – mint írják –  a jóérzés és felelősségvállalás hiánya miatt erre nem számítanak.

A tiltakozó megmozdulást Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek hirdette meg. A tüntetésen való részvételre buzdított Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is.

Közleményt adott ki a Magyar Polgári Párt is. A Biró Zsolt MPP-elnök által jegyzett, az MTI által idézett közlemény úgy fogalmaz: „Adjunk hangot az igazunknak. Mondjunk nemet a jogköntösbe bújtatott intézkedések kitervelőinek. Ne hagyjuk az iskolát!”

Távozniuk kell a felelősöknek
Az EMNP Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete közös közleményben szögezte le, hogy a katolikus iskola ügyében Lucia Goga prefektust és Horaţiu Lobonţ-ot, a polgármesteri hivatal iskolákért felelős aligazgatóját terheli a felelősség, ezért mindkettőjük menesztését követelik. Azt is követelik, hogy a kialakult helyzetet a kormány rendelettel oldja meg.

Hirdetés