A hargitai prefektus tovább görgeti a miccses provokáció fekáliagalacsinját

Most felszólította a székelyudvarhelyi áruházat, hogy közölje, milyen intézkedéseket tett az incidens után.
Hirdetés

Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus hétfőn felkérte a székelyudvarhelyi Kaufland szupermarket vezetőségét, közölje, milyen intézkedéseket hoztak azt követően, hogy az alkalmazásukban álló egyik eladó nem szolgált ki egy vásárlót, utóbbi állítása szerint azért, mert román. Mint ismert, utólag kiderült, a videó manipuláció volt, az eladó ugyanis egyszerűen azért nem szolgálta ki a férfit, mert az a hivatalos nyitás előtt akart vásárolni.

Ez azonban a prefektust nem igazán érdekli: a szupermarketnek küldött igénylésben rámutat, „aggodalommal értesült az eladó és vásárló közötti incidensről”, állásfoglalást vár az ügyben a vezetőségtől, illetve kéri, közöljék vele, milyen intézkedéseket foganatosított a cég annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva Adrian Jean Andrei elmondta, Hargita megyében a békés együttélésnek, az egymással szembeni tiszteletnek kell uralkodnia, márpedig az ehhez hasonló incidensek nem ezt szolgálják. A prefektus ugyanakkor hangsúlyozta, az alkotmány szerint az állam hivatalos nyelve a román, és az ezt előíró cikkelyt minden állampolgárnak kötelessége tiszteletben tartani, nemzetiségtől függetlenül. Rámutatott, az ilyen történéseket józansággal és megértéssel kell kezelni mindkét fél részéről, hogy többé ne ismétlődjenek meg.

„Egy európai országban nincs helyük az ehhez hasonló incidenseknek, ezért bölcsességre és az ország törvényei iránti tiszteletre intem a Hargita megyében élőket, illetve az ide látogatókat” – tette hozzá.

Hirdetés

A prefektus megerősítette, hogy az eset után a Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 10.000 lejes büntetést rótt ki a szóban forgó szupermarketre.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke is bejelentette, hogy hivatalból vizsgálatot indítottak az ügyben, és meghozzák a törvényes intézkedéseket.

Hirdetés