És felhangzott a „Szép volt, fiúk!” a kolozsvári sportcsarnokban

Annak ellenére, hogy a magyar válogatott kikapott a horvátoktól. A kosárlabda Európa-bajnokság kolozsvári meccsein voltunk.
Hirdetés

Nem mindennap fut össze az ember alig öt percen belül Dávid Kornéllal, Dino Radjával, Jorge Garbajosával és Ghiță Mureșannal, majd egy újabb óra múlva a spanyol válogatottat 2006-ban világbajnoki címre vezető apró termetű edzőlegendával, Vicente „Peppu” Hernandezzel. A kosárlabda Európa-bajnokság első kolozsvári meccsnapjára ráadásul a szurkolók is megérkeztek a Szamos-parti sportcsarnokba.

Magyar, horvát, két jó barát! Szurkolói szinten is!

Ötvenen ezer ellen

Az Eb kolozsvári nyitómeccse előtt elsőként ugyan hat horvát drukkerbe botlottunk sportcsarnok előtt, aztán a csarnokba lépve egyből az volt az ember érzése: ezen a meccsen van hazai és vendégcsapat. A kockásmezesek természetesen az utóbbihoz tartoztak, mert hokismeztől a pólósapkáig a magyar szurkolói szcéna minden kellékét felvonultató magyarok gyorsan megtöltötték a Szamos felőli lelátót, de kisebb csoportokban más helyeken is felbukkantak. Már a bemelegítés alatt fel is harsant az „Itthon vagyunk!” rigmus, a közel ezer magyar hanggal pedig az ötven, kisebb csoportokba szétszórt horvát képtelen volt versenyezni. A himuszok alatt pedig a román trikolórral feldiszített Emil Boc a szinte teljesen üres díszpáholyból nézett szembe a magyar zászlóerdővel.

Amikor nem tudni, hol a labda és hol a játékos feje. Szép volt, fiúk!

A magyar válogatott pedig meghálálta szurkolást,

és a három negyeden át nemcsak tartotta a lépést az éremesélyesek közé sorolt horvátokkal, hanem többször vezetett is. Pedig a csapat sztárja, Hanga Ádám egy kisebb csípősérülés miatt be sem állt már a második félidőben, de társai szívós, kemény, földhözragadt játékkal lerángatták a földre az európai kosárlabda néhány felkent istenét. A csupán Bojan Bogdanovic és Dario Saric kosaraira építő horvátokkal szemben a magyarok jóval egységesebb csapat képét mutatták, már az első negyedben nyolc játékos is szerzett pontot. A meccset végül a büntetők döntötték el, a horvátok többet és jobban is dobtak (15-ből 14 ment be), míg a magyarok ötöt is kihagytak a nyolcból. Az utolsó negyedre felébredő és védekezésüket megszigoritó horvátok végül behúzták a meccset, a „Szép volt, fiúk!” azonban így is joggal szólt a magyar csapatnak. 

A spanyolok megmutatták, mi az európai színvonal

A küzdelmes meccs után jött a gála,

a címvédő spanyol válogatott valóságos bemutatott tartott

a könnyed, elegáns és mégis modern kosárlabdából. A veterán Gasol-testvérek mellé a Hernangomez család két tagja vitt fiatalos lendületet, a két hispán irányító, Sergio Rodriguez és Ricky Rubio úgy kerülgette a montenegrói védőket, mint torreádor a bikát. Hiába voltak a lelátón többségben a kis balkáni ország szurkolói, gyorsan elment a kedvük a drukkolástól, a végén pedig csak annak örülhettek, hogy elkerülték a századik bekapott pontot. 

C csoport, 1. forduló:

Hirdetés

HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 67–58

Pontszerzők: Bogdanovic 23 (1×3), Saric 15 (1×3), Tomas 8 (2×3), Ukic 6, Planinic 6, Simon 5 (1×3), Popovic 2, Bender 2, illetve Perl 12 (1×3), Vojvoda 11 (1×3), Keller 8, Eilingsfeld 8, Ferencz 7 (1×3), Hanga 5 (1×3), Allen 5 (1×3), Wittmann 2.

SPANYOLORSZÁG–MONTENEGRÓ 99–60

Pontszerzők: Willy Hernangomez 18, Juan Hernangomez 13 (2×3), Pau Gasol 10 (1×3), San Emeterio 10 (1×3), Marc Gasol 9, Navarro 9 (3×3), Abrines 7 (1×3), Rodriguez 7 (1×3), Rubio 7 (1×3), Sastre 4, Vives 3 (1×3), Oriola 2, illetve Vucsevics 16 (1×3), Pavlicsevics 13 (3×3), Mihajlovics 8 (2×3), Rice 7 (1×3), Sehovics 6 (1×3), Todorovics 4, Dubljevics 4, Djurisics 2.

Harcolt a román válogatott, de győzni nem tudott

ROMÁNIA–CSEHORSZÁG 68-83

Pontszerzők: Moldoveanu 24, Paliciuc 12, Popa-Calota 7, Mandache 5, Baciu 5, Nicolescu 5 (1×3), Török 3 (1×3), Petrisor 3 (1×3), Nicoara 2, Kuti 1, Cate 1, illetve Satoransky 20, Hruban 20, Auda 13, Kriz 8, Peterka 7, Sirina 7, Palyza 6, Kryzlink 2.

Hirdetés