Sírhelyet és méhészetet dúlt fel a medve Kovászna megyében

Tamás Sándor megyei tanácselnök nehezményezi, hogy Bukarest nem tesz semmit, a szakminiszter pedig – az előzetes ígérete ellenére – nem írta alá még a medvekilövést lehetővé tevő beavatkozási kvótát.
Hirdetés

A Kovászna megyei tanács szerint a medvék által okozott károk ijesztő méreteket öltöttek, a környezetvédelmi miniszter rendeletének aláírása késik, ez pedig veszélyezteti az állampolgárok biztonságát. Tamás Sándor megyei elnök szerint „hihetetlen” esetek történtek az elmúlt egy hétben egyes településeken, Ikafalván például egy sírt forgatott fel a medve.

A megyei tanács elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: a „sírgyalázó” medve Ikafalván egy két hete eltemetett halott sírjáról dobálta le a koszorúkat. A nagyvad lábnyomait egy erdész látta először a síron, ahol a medve körülbelül 20-30 centit próbált ásni lefele.

Az elnök szerint Mikóújfalusban is gondot okoztak a medvék, ugyanis „egy házaspár méhészeti tevékenységre Európai Uniós pénzeket hívott le, közben a medve tönkretette a méhészetét, most se pénz, se tevékenység, és amennyiben nem tudja ezt a dolgot rendezni, akkor vissza kell fizetnie még az Európai Uniónak is azt a pályázati pénzt, amit sikerült lehívni”. Tamás Sándor szerint Hargita megyében is mindennapos gondot jelent a nagyvad.

„Itt a legnagyobb probléma az, hogy miután két egymást követő vadászati idényben teljesen letiltották a medve kilövését, a nagyvad gyakorlatilag elveszítette a veszélyérzetét és ma már láthatjuk szinte minden nap Facebookon vagy különböző portálokon, hogy a Szent-Anna tónál elkergeti a turistákat, elszalad a hátizsákkal, a fagyasztóládával (…) mi attól tartunk, hogy ez emberéletet fog követelni, és éppen ezt szeretnénk megakadályozni, hiszen Bukarest részéről egy hatalmas tehetetlenséget látunk ebben a kérdésben”

– mondta a Kovászna megyei tanácselnök.

Hirdetés

Tamás szerint a miniszter asszony egy hete nyilatkozta azt, hogy mindenképpen alá fogja írni, de ismeretei szerint még a mai napig nem írta alá a medvekilövést lehetővé tevő beavatkozási kvótát.

A szakemberek szerint csak Kovászna megyében mintegy 1.300 példány él, miközben az optimális létszám 700-750 egyed lenne.

Graţiela Gavrilescu országos szintű kilövési kvótát vezetne be, amely alapján ez év végéig 145 nagyragadozó kilövését engedélyezik. 

Hirdetés