Távozik a Fehér Házból Trump magyar tanácsadója

Gorka Sebestyént – aki az utóbbi időben bírálta az elnök politikáját – egyes hírek szerint lemondásra kényszerítették.
Hirdetés

Lemondott Gorka Sebestyén, a Fehér Ház egyik tanácsadója pénteken. A tanácsadó lemondó levelét a The Federalist című jobboldali portál hozta nyilvánosságra, majd a hírt fehér házi tisztségviselők megerősítették több internetes oldalnak is. A The New York Times szerint Gorkát lemondásra kényszerítették.

A Politico című lapnak az elnöki hivatal egyik – neve elhallgatását kérő – tisztségviselője viszont azt állította, hogy „Gorka Sebestyén nem mondott le, de azt megerősíthetem, hogy nem dolgozik többé a Fehér Házban”.

A Politico portálja idézett is Gorka lemondó leveléből. „Sajnálatos módon azokat,

akik a leginkább megtestesítették és képviselték a ‘Tegyük ismét naggyá Amerikát!’ politikáját, akaratukon kívül házon belül háttérbe szorították,

módszeresen eltávolították, vagy ellehetetlenítették az elmúlt hónapokban” – írta a volt tanácsadó.

Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági ügyekben adott tanácsokat Donald Trump elnöknek. Nem kevesen iszlámfóbiásnak tartották, mert azt hirdette, hogy az erőszak alapvető része az iszlám vallásnak, és szerinte ez a Koránból, a muszlimok szent könyvéből is kiderül. Gorkát politikai és sajtóberkekben megosztó személyiségként könyvelték el. A The New York Times péntek éjjeli tudósításában a többi között arra emlékeztetett, hogy kinevezésekor Gorka úgy nyilatkozott: „visszatértek az alfahímek” a Fehér Házba. Lemondó levelében a volt tanácsadó kifejtette azt is, hogy nem értett egyet a meghirdetett új afganisztáni stratégiával.

Hirdetés

„Az a tény, hogy azok, akik megírták és jóváhagyták a beszéd vázlatát és kihagyták belőle a radikális iszlámnak vagy a radikális iszlám terrorizmusnak még az említését is, azt bizonyítja, hogy

az ön elnökjelölti kampányának egyik alapvető eleme tovatűnt”

– fogalmazott Gorka Trumpnak címzett levelében. Roger Stone, Donald Trump régi tanácsadója és bizalmasa – aki szintén magyar gyökerű – a Politico megkeresésére leszögezte: meglátása szerint a Fehér Házban „egy csoport gyorsan tör előre és megpróbálja a Trump-kormányzatot áttéríteni a Soros György-féle globalizmusra”. Stone szerint Gorka egyike volt annak a kevés embernek, aki igazán megértette Trump világképét.

Gorka Sebestyén, avagy Sebastian Gorka 1970-ben született Londonban, magyar antikommunista emigránsok gyermekeként. A 90-es évek elején az Antall-kormány hadügyminisztériumába került, majd pedig Orbán Viktor tanácsadója lett, annak első kormányzati ciklusa alatt, később családjával együtt elhagyta Magyarországot.
Gorka korábban a Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott, és a közvélemény előtt a Breitbart News jobboldali portál kolumnistájaként vált ismertté. Annak a Steve Bannon stratégiai főtanácsadónak volt a munkatársa, akit a múlt héten távolítottak el a Fehér Házból.

Hirdetés