Toader: várjuk a véleményeket az igazságügyi módosításhoz

Az igazságügy-miniszter szerint csak egy tervezetről van szó, a végleges forma az érintettek vélemények kikérése után alakul ki.
Hirdetés

Tudorel Toader igazságügyi miniszter bejelentette: csak azt követően küldi majd el az érdekelteknek az igazságügy működését szabályozó törvények módosításait tartalmazó tervezetet, hogy mindegyik szakmai szervezet és a civil társadalom is kifejti ezzel kapcsolatos álláspontját.

Péntek reggeli sajtótájékoztatóján a tárcavezető azt mondta, tudja, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM), az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), illetve a civil társadalom várja, hogy közzé tegyék a tervezetet, erre azonban csak azt követően kerül sor, hogy minden szakmai szervezet kinyilvánítja álláspontját a szerdán ismertetett indítvánnyal kapcsolatban.

Hasonlóan nyilatkozott Mihai Tudose miniszterelnök is, aki szerint Tudorel Toader csupán a saját álláspontját vázolta az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását illetően, az indítvány elfogadásáig azonban még hosszú az út.

Mihai Tudose szerint egyetlen személy javaslatait nem kell bármi ellen irányuló támadásnak tekinteni.

„Tudorel Toader tartott egy sajtótájékoztatót, és ismertette mindazt, amire az általa folytatott egyeztetések nyomán jutott. De hosszú út vezet még addig, hogy mindebből törvény legyen. Szükség van például a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács véleményezésére. Ezzel most gyakorlatilag elkezdődött a közvita, és amint ez lezárul, a kormány elé kerül a tervezet, a kabinet pedig majd dönteni fog, figyelembe véve az állampolgárok álláspontját, illetve a véleményezéseket. Addig azonban sok van még” – fogalmaott Tudose az Antena 3 hírtelevízió csütörtök esti  műsorában.

Hirdetés

A miniszterelnök ugyanakkor megerősítette, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket nem sürgősségi rendelettel, hanem törvénytervezettel fogják módosítani, és biztosított mindenkit, hogy a jogszabályt nappal fogadják majd el, nem éjszaka.

Tudose ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni arról, hogy egyetért-e a javaslattal, miszerint kizárnák az államfőt az ügyészségek vezetőinek kinevezési eljárásából.

Hirdetés