Dragnea nem zárná ki Iohannist a főügyészek kinevezési folyamatából

A heves tiltakozások megtették a hatásukat.
Hirdetés

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea ellenzi az államelnök kizárását az ügyészségi vezetők kinevezési eljárásából.

Dragnea erről csütörtökön nyilatkozott újságíróknak. Egy nappal korábban Tudorel Toader igazságügyi miniszter ismertette az igazságügy működését szabályozó három törvény módosítására irányuló indítványát. Toader kizárná az elnököt a legfőbb ügyész, valamint a főügyészek kinevezéséből. Az elnök helyett a jövőben az igazságügyi miniszter javaslatára a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege nevezné ki őket.

Dragnea szerint Toader helyesen cselekedett, hogy ismertette javaslatait, ugyanakkor jelezte, nem ért egyet az elnök kizárásával.

A pártelnök Klaus Iohannis államfőt is bírálta, mert szerinte „elhamarkodottan” foglalt állást.

Hangsúlyozta: egy hosszú, alkotmányos törvényalkotási folyamat elejénél tartanak, amelynek során minden illetékes félnek joga van elmondania álláspontját és érvelni mellette. Mint mondta, a kormánytagok nem „robotok”, akik parancsokat teljesítenek, így Toadernek is joga van, hogy legyen saját álláspontja. Arra a kérdésre, hogy a miniszter miért nem hozta még nyilvánosságra a módosító indítványát, Dragnea azt mondta: törvényesen járt el, hiszen előbb a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) kell megküldenie. Mindazonáltal ez utóbbi intézmény is nehezményezte csütörtökön, hogy nem kapta meg a konkrét szöveget.

Az indítvány felelősségre vonhatóvá tenné a munkájuk során hibát elkövető bírákat vagy ügyészeket, alsó korhatárt vezetne be a bírói és ügyészi pálya elkezdéséhez, és az ügyészségi vezetők mandátumát három évről négy évre bővítené, emellett az igazságügyi felügyeletet áthelyezné a CSM hatásköréből az igazságügyi minisztériumhoz.

Hirdetés

Iohannis államfő korábban élesen bírálta a tervezetet, Toader javaslatait a jogállamiság elleni támadásnak minősítette. Az igazságszolgáltatás szervei is kritizálták a módosításokat: a CSM ügyészi részlege szerint nőni fog az ügyészekre és bírákra nehezedő politikai nyomás, ha az indítványt elfogadja a parlament.

A módosító indítványt Toader szerint a kormány várhatóan törvénytervezetként fogadja el, tehát a parlamentnek is döntenie kell még róla ahhoz, hogy hatályba léphessen.

Szerdán este mintegy ötszázan tüntettek a kormány épülete előtt Toader javaslatai ellen, és további utcai megmozdulásokat hirdettek meg a közösségi oldalakon.

Az év elején több százezer ember tüntetett a büntetőtörvénykönyv módosítása ellen, a nagyszabású utcai tiltakozások hatására a kormány hatályon kívül helyezte az akkor elfogadott, vitatott sürgősségi kormányrendeletet.
 

Hirdetés