Diplomáciai háború: Magyarország hazarendelte hollandiai nagykövetét

A távozó budapesti holland nagykövet szalonképtelen kijelentései nyomán.
Hirdetés

Diplomáciai háború van kitörőben Magyarország és Hollandia között, miután a távozó holland nagykövet diplomatikusnak a legjobb indulattal sem nevezhető kijelentéseket tett a magyar kormányról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten bejelentette: Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között.

„Ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés” – tette hozzá.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: arra utasította az ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így.

Hirdetés

„Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal” – szögezte le.

A miniszter arra reagált így, hogy Gajus Scheltema, aki négy év után távozik Budapestről, a 168 Óra című lapnak azt mondta: az iszlamista terroristák ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.
 

Hirdetés