A holland külügyminiszter nem ért egyet nagykövetével

Az ominózus kijelentések nem tükrözik kormánya álláspontját, de attól még aggódik a magyarországi fejlemények miatt.
Hirdetés

Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül – jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken Hágában, a holland minisztertanács ülése előtt tett nyilatkozatában.

Koenders Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére reagált, amely szerint a két ország között meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás.

A holland miniszter úgy vélekedett, nem tudja elképzelni, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a diplomáciai feszültséget kiváltó interjúban az említett utalást „így akarta mondani”. Hozzátette, a megjelent kijelentések nem tükrözik kormánya álláspontját.

Koenders azt is értésre adta, hogy túlzó intézkedésnek tartja Szijjártó Péter döntését. Hozzátette, nem tudja, hogy bocsánatot fog-e kérni az eset miatt, de úgy vélekedett, nem szabad, hogy elhatalmasodjon a diplomáciai ellentét a két ország között.

A külügyminiszter azonban azt is hozzátette, hogy hazája aggódik a magyarországi fejlemények, a civilek szabályozása és a joguralom állapota miatt. Ezt szerinte helyesen kritizálja a nagykövet.

Geert Wilders: a holland nagykövet egy idióta
A második legerősebb holland párt, a bevándorlásellenes Szabadságpárt vezetője megejtő tömörséggel reagált a nagykövet szavaira. Geert Wilders közösségi oldalán ezt írta: „A holland nagykövet, Gajus Scheltema egy idióta.”
Wilders levélben fordult hazája külügyminiszteréhez, amelyben felteszi a kérdést: bocsánatot kérnek-e a magyar kormánytól a „tébolyult” nagykövet „aljas” kijelentései miatt.

Hirdetés