Több mint félszáz menekültet mentettek meg a román határrendészek

A görög felségvizeken teljesítő határőrök egy gumicsónakról menekítették ki az afganisztáni, iraki, illetve iráni állampolgárságú menekülteket.
Hirdetés

53 menekültet mentett ki az Égei-tengerből az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex megbízásából küldetést teljesítő román parti őrség járőrhajója.

A MAI 1101 jelzésű járőrhajó legénysége hétfőn hajnalban a görög felségvizek felé tartó gumicsónakot észlelt az Égei-tengeren. Mivel a túlzsúfoltság miatt fennállt a veszélye annak, hogy a csónak elsüllyed, az abban utazó 24 férfit, 13 nőt és 16 gyermeket felvették a fedélzetükre. Az afganisztáni, iraki, illetve iráni állampolgárságú menekülteket megfelelő ellátásban részesítették, ennivalót és vizet adtak nekik, majd Híosz szigetére szállították, és átadták a görög hatóságoknak – tájékoztat közleményében a határrendészet.

A román határrendészek év eleje óta teljesítenek szolgálatot az Égei-tengeren az Európai Unió tengeri határait ellenőrző, Poseidon Sea elnevezésű misszió keretében. Azóta – önálló vagy a görög és a Frontex-egységekkel közös akciók során – összesen több mint 900 személyt mentettek ki a görög fennhatóság alá tartozó vizekből. 

Hirdetés