Ismét tüntettek a kormány ellen Bukarestben

Az igazságügyi törvények tervezett módosítása ellen tiltakoztak.
Hirdetés

Megint tüntettek a kormány ellen az igazságügyi rendszer védelmében: szerdán este több százan gyűltek össze Bukarestben a kormánypalota előtti téren az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények tervezett módosításai ellen tiltakozva. A bukaresti csendőrség becslései szerint hozzávetőlegesen ötszázan voltak a kormánypalota előtti téren.

A tiltakozók kormányellenes rigmusokat skandáltak, és táblákat tartottak a magasba, többek között ilyen felirattal: „Elegem van már abból, hogy folyton lopáson érlek benneteket”, „El a mancsokkal az igazságszolgáltatásról”, „Tu-Dorel, a mintaszolga”.

A tüntetésre a közösségi portálokon mozgósították a résztvevőket.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán közölte, az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket módosító tervezet értelmében ezután a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi szakosztálya nevezné ki a legfőbb ügyészség és az alárendeltségébe tartozó vádhatóságok vezetőit, az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Eddig az igazságügi tárcavezető javaslata alapján az államfő nevezte ki a főügyészeket. Egy másik módosítás értelmében az Igazságszolgáltatási Felügyelet átkerülne az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe.

Klaus Iohannis államfő szerint a tervezett módosításokkal a kormány támadást intézett a jogállam, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc ellen.

Hirdetés